Kontrast posečené trávy s loukou plnou květin je koncertem pro oči, říká laureát České hlavy Lubomír Dvořák.

9. prosinec 2013

Když mu pořadatelé České hlavy, prestižních cen za vědu a výzkum, oznámili, že získává ocenění od Ministerstva průmyslu a obchodu, myslel si, že je to omyl. Dokonce obratem odepsal, jestli se nespletli. Nespletli. Soška „vědeckého oskara“ skutečně putovala do rukou Lubomíra Dvořáka z Havlíčkova Brodu, který je úspěšným podnikatelem, ale také vynálezcem. V několika zemích světa má patentovaný originální typ svahové sekačky.

„Jako malý kluk jsem bydlel na venkově, naši měli velkou louku, a velmi dobře si pamatuju, jaká to byla dřina ji pokosit. Tatínek říkal, že chlapi z vesnice vstávali ve tři ráno a sekali do sedmi do rána, protože pak už jim nezbývaly síly. Sám umím kosu vzít do ruky, umím ji i nabrousit, ale na domě ji mám pověšenou spíše jako dekoraci,“ usmívá se Lubomír Dvořák.

Havlíčkobrodský vynálezce svahové sekačky nemohl kvůli kádrovému profilu studovat, vyučil se tedy kovářem. Až když byla doba příznivější, začal studovat. Věnoval se stavebnictví, strojařině, a také mu nebylo lhostejné prostředí, ve kterém žijeme.

„Pamatuju si na dobu, kdy mně vadila zanedbaná krajina, svahy u silnice, které nikdo nesekal, a vždycky jsem se ptal těch, co to měli na starosti, proč to nedělají. Odpověď byla, že by to bylo moc drahé. A tak jsem hledal možnost, jak jim pomoci,“ vzpomíná Dvořák.

Jeho snem bylo vyrábět stroje. A svahová sekačka je stroj. Ta, kterou vymyslel Lubomír Dvořák, a se svým synovcem ji před deseti lety poprvé vyzkoušel, se dostane téměř do každého terénu. Dnes seká trávu po celém světě, v USA, v Japonsku, v Anglii, na Novém Zélandu, u nás v Česku, a také na zahradě samotného vynálezce.

„Svou sekačku používám naprosto běžně. Navíc jsem si svůj pozemek schválně zesvažil, udělal jsem si na zahradě kopečky, abych mohl sekačku testovat. A když nechám ty kopečky přirozeně zarůst, a rovné plochy posekám, je to nádhera. Kontrast posečené trávy a louky plné květin, to je pastva pro oči,“ říká zasněně Lubomír Dvořák.

Letos v listopadu získal právě za svůj patent na svahovou sekačku ocenění Česká hlava. Soška je vystavena v kanceláři v nových prostorách firmy, a brzy bude opatřena vitrínou. Lubomír Dvořák je na ni totiž velmi pyšný.

Spustit audio