Kojenecké vaničkování a plavání hrou

24. únor 2017
Dobré odpoledne

V současné době je kojenecké plavání v Česku opravdu na vysoké úrovni. Hlavním cílem jsou společné prožitky dětí i rodičů, přiměřený pohyb a získávání plaveckých dovedností. Děti od malička zvyklé na plavání nemají strach z vody. Čím dříve tedy s dětmi rodiče začnou plavat, tím lépe. „Je to taková hra maminek nebo tatínků s dětmi,“ říká lektorka Hana Lexová.

U dětí v nejútlejším věku (od narození) nejde o plavání v pravém slova smyslu. Říká se tomu vaničkování a jedná se spíše o prožitkovou činnost. V samotné vodě bývají miminka v úplných začátcích přibližně 10 minut a doba pobytu ve vodě se postupně zvyšuje až na 30 minut. A vše, co se na lekcích naučíte, můžete provádět i doma. „Jde o to, aby se rodiče seznámili s jednotlivými úchopy,“ zmiňuje Lexová.

Plavání s většími dětmi

Větší děti se učí postupně vydechovat do vody, potápět se, splývat v poloze na bříšku i na zádech, orientovat se pod vodou nebo do ní skákat. Dobře vedené tří až čtyřleté děti se naučí hezky plavat.

A rodiče určitě nejsou stranou. Na lekcích plavání jsou maminky a tatínkové s dětmi ve vodě. Hrají si v ní a užívají si společný čas. Je to zkrátka naučné, zábavné a hravé. K tomu nechybí ani saunování a masáže.

Spustit audio