Knihkupec: V létě lidé nechtějí jen odpočinkovou četbu. Prodává se i Husitská epopej

7. srpen 2015
Dobré odpoledne

Léto, to jsou pro knihkupce druhé Vánoce. Lidé si kupují víc knížek, aby měli co číst na dovolené. Ale nechtějí jen odpočinkovou literaturu. „Chodí k nám i turisté a ptají se, co máme. Kupují se knížky všeho druhu,“ vypráví pelhřimovský knihkupec Jaromír Vytopil. A dodává, že četba na dovolenou se prodává vlastně ještě před prázdninami. „Do června se kupují knížky na dovolenou. Červenec a srpen – to lidé chtějí velké knihy, na které mají víc času. Prodal jsem i dva díly Husitské epopeje.“

Jaromír Vytopil doporučuje ze světových autorů nový román Irvinga Stonea Vášně mysli. Je to román o životě Sigmunda Freuda. Tahle kniha patří právě k těm tlustším svazkům. „Knížka má 936 stran, ale tenhle autor je zárukou kvality, že i taková tloušťka se dá přečíst,“ hodnotí knihkupec.

Máte nového Vondrušku, ptají se dámy v letech

Velmi oblíbeným autorem posledních let je Vlastimil Vondruška. Píše jak odbornou historickou literaturu, tak detektivní romány s vyšetřovatelem Oldřichem z Chlumu. Ten nejnovější - už dvacátý příběh - se jmenuje Zločin na Bezdězu.

A jak vypadá nejobvyklejší čtenář Vondruškových historických detektivek? „Jsou to dámy v letech. A říkají: Máte nového Vondrušku? a třeba ani nevědí, jak se knížka jmenuje. Tak jim pět románů ukážu a oni je přebírají a říkají: Tohle už znám, tohle už jsem četla,“ směje se pelhřimovský knihkupec.

Další knížkou, kterou Jaromír Vytopil přibližuje, je Osobní poplach od Josefa Holcmana: „Je to zvláštní kniha a přirovnal bych ji ke knížkám Slovácko sa súdí a Slovácko sa nesúdí. Je tam strýček, který se jmenuje Jožka Slovák a odehrává se to taky na Hané.“

Nejvíc čtou ženy a taky nejvíc píšou

Většinu nových knih píšou a vydávají ženy. „U nás je velmi populární slovenská autorka Eva Urbaníková. Píše skutečné příběhy žen, které si vzaly muslima. Knížka se jmenuje Ztracené. To je už od románu Bez dcerky neodejdu velmi frekventované téma. A když se dámy nenajdou v arabském světě, já bych jim doporučil jinou knížku od téhle autorky Sex a jiné city. Když už se zklamou s jedním, aby se mohly vrhnout na jiného,“ vypráví s humorem sobě vlastním Jaromír Vytopil.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.