Kmínový olej je silně aromatický, je dobré jej ředit, doporučuje čerstvý držitel značky Regionální potravina Karel Jonák

29. říjen 2018

Mezi regionální potraviny letos nově patří kmínový olej z olejového mlýna v Petrávči.

Do lisování oleje z nepříliš typických, ale zato místních plodin, se Karel Jonák společně s partnerkou Martinou Homolovou pustili před necelými dvěma lety. Kmínový i makový olej už používají kuchaři v některých restauracích, a k dostání je i v malé prodejně ve Velkém Meziříčí.

Kmínový olej - nová Regionální potravina

Proces lisování zvládne i docela malý motor, který pohání speciálně vytvořenou šroubovnici na český kmín a bílý mák.

Karel Jonák se k lisování olejů dostal při úplně jiné práci v zahraničí. „Působil jsem v Bavorsku, kde první takovéto lisy vznikaly pro sedláky, kteří měli traktory na surový řepkový olej. Ti sedláci si vlastně doma vylisovali olej, který použili doma v kuchyni, ale zároveň do traktoru, a to bez úprav,“ vysvětluje.

Lisování kmínu, Karel Jonák

Když se pak Karel Jonák rozhodl přestěhovat za partnerkou Martinou na Vysočinu, chtěl zkusit k lisování využít místní suroviny. Doporučení dostal od Karla Coufala z Agrární komory, který se zabývá značkou Regionální potravina. Zvítězil nakonec český kmín, který má nejvyšší procento silic z už tak malého obsahu v semínkách kmínu. Postupně vyvinuli metodu, jak během téměř sedmi hodin vylisovat litr kmínového oleje za teploty do čtyřiceti stupňů. Výsledkem je velice aromatický olej, který pro použití v kuchyni doporučují ředit v množství jen pár kapek kmínového oleje s trochou oleje vylisovaného stejnou metodou, tedy za studena z řepky.

Dalším výrobkem Olejového mlýna Petráveč je olej z bílého máku, kde se dá zužitkovat jak olej samotný, tak i výlisek - bezlepková maková mouka v kuchyni, která voní i chutná po oříšcích. Kmínový, makový a řepkový olej doplňují macerované bylinkové oleje i samotný celý český kmín.

Karel Jonák a Martina Homolová
Spustit audio