Klimatizace škodí naší pleti stejně jako příliš mnoho slunce. Pomůže termální voda

5. srpen 2015
Dobré odpoledne

Léto je pro naši pokožku náročný čas. Vysušuje ji sluníčko, nešetříme ji ani při koupání v bazénech nebo moři a ještě k tomu ta klimatizace. „ I když si to neuvědomujeme, v klimatizovaných prostorách pleť strašně trpí“, říká jihlavská kosmetička Romana Hrbatá. Jednoduchým řešením je podle ní termální voda.

„Velkou výhodou je, že to můžete použít, i když máte make-up. Nerozmaže se vám a kůži to krásně osvěží. Každá dáma by ji mohla nosit v kabelce, stále při ruce,“ vysvětluje méně známý kosmetický přípravek Romana Hrbatá.

Proti sluníčku nás ochrání i krém, který není určen na opalování

Ochranu proti sluníčku nabízejí už i základní hydratační krémy. Je v nich ochranný faktor 15, někdy i 30, takže se nemusíme přes krém mazat ještě přípravkem proti opálení. Když už opálení od moře máte a chcete si ho zachovat, kosmetička doporučuje vyhýbat se peelingu a koupání ve vaně s teplou vodou.

„Nepoužíváme hrubší peelingy, mechanické peelingy narušují kožní bariéru. Opálení je jen tenká vrstvička kůže, která se snadno odloupne,“ radí, jak si zachovat památku na exotickou dovolenou co nejdéle kosmetička. Před cestou k moři doporučuje několikrát navštívit solárium, abychom kůži na silnější paprsky nachystali. A přímo na pláži pak používat ochranný krém 15 na nohy a 30 na obličej a ruce.

Lehký make-up a voděodolnou řasenku nejen do bazénu, ale i proti pocení

Na léto je dobré si pořídit voděodolnou řasenku i make-up. Není to jen kvůli čvachtání ve vodě. „Mají složku, která se větším pocením nerozmazává a nesmývá. V létě taky používáme lehčí – nuda odstíny,“ míní Hrbatá. K voděodolné kosmetice je ale potřeba přikoupit ještě speciální přípravky na odlíčení.

I když slunce vysušuje kůži, má i dobré účinky. Pomáhá v tělu vytvářet vitamín D a pobyt na sluníčku nám vyplavuje endorfiny, takže pak máme, ač zpocení, lepší náladu.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio