Klid a nadhled můžete získat morálním a etickým přístupem k životu

21. listopad 2016
Dobré odpoledne

V poradně Regionu jsme si s Monikou Brzoňovou povídali o etickém a morálním chování, které nás může dovést i k příjemnému pocitu klidu a nadhledu. Díky tomu pak můžeme snáze řešit i nejrůznější nepříjemné situace každodenního života, jakým může být například obyčejné předbíhání ve frontě.

„Charakter lidské společnosti se pozná na základě jeho vztahu k mrtvým. Nedávno byly dušičky a já jsem se procházela po mnoha hřbitovech a všude světýlka svítila. Takže jsem si říkala, že na jednu stranu je to s námi dobré, protože na ty mrtvé vzpomínáme a je v nás úcta ke stáří,“ říká Monika Brzoňová. Ale jedním dechem dodává, že společenské tlaky nás nutí lidi ve stáří umisťovat do domovů pro seniory a podobných zařízení. Celkově to ale snad s naší morálkou tak špatné nebude.

Uklidnit vás může nadhled

„Já se vždycky snažím tu situaci obrátit tak, abych dosáhla svého, ale zároveň, abych nepůsobila nějak těžkopádně nebo jako moralista,“ říká host. Předbíhajícímu ve frontě tak klidně můžete říct, že byste ho pustili, kdyby vás poprosil. Když to řekneme s lehkostí a nadhledem, tak se ten viník sám chytí za hlavu. Odměnou je pak určité morální vítězství a naše vnitřní spokojenost.

Nejsme o nic horší, než lidé dříve

„Člověk se v podstatě od neolitické revoluce nezměnil, což máte desítky tisíc let. Ty základní strategie, boj o moc, boj o přežití, touha po slávě, nevěry, lásky a ženy v pozadí, to je tady po celou historii člověka,“ vysvětluje Monika. Z kopce to tedy s námi zřejmě nejde. Je ale zajímavé, že o všem už bylo psáno, vše bylo řečeno, ale nepadlo to na úrodnou půdu a stále se opakují ty stejné věci.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.