Když se vzácný luňák červený bojí, dělá mrtvolu

Ptákům, kteří poprvé vylétávají z hnízd, se občas nepodaří vrátit se zpátky, někdy vypadnou i dřív, než by vůbec létat mohli.

Štěstí pak mají ti z nich, kteří se dostanou do rukou odborníků připravených pomoci. Jako třeba dva luňáci červení od Křižanova na Žďársku.

„Luňák červený je středně velký dravý pták, na Vysočině dlouho hnízdil jen jeden pár,“ představuje dočasné obyvatele jedné z voliér pavlovské stanice ředitel Zbyšek Karafiát. Za poslední roky se počet luňáků na Vysočině zvýšil, stále jde ale o vzácného ptáka.

Dvě ptáčata - sameček a samička, která teď nabírají síly na návrat do volné přírody, vypadala z hnízda u Křižanova na Žďársku. „To hnízdo bylo postavené na slabší suché větvi,“ říká Zbyšek Karafiát. Jedno z ptáčat si navíc při pádu zranilo křídlo o větev. „Měl díru skrz křídlo. Už mu to krásně zarostlo,“ dodává ředitel stanice.

Luňák se živí mršinami, dokáže ale i ulovit živou myš

Luňák je v mnoha směrech zajímavý pták. V letu je snadno identifikovatelný podle véčka v ocasu. Podobné známe například od vlaštovek.

Luňák červený

Je schopný lovit například myši, ale známý je tím, že sbírá zbytky a mršiny. Když má luňák strach, úplně znehybní, a dělá, že je mrtvý.

V rozlétávací voliéře se uzdravení ptáci připravují na návrat do volné přírody

Cílem pracovníků pavlovské stanice je uzdravené ptáky vracet zpět do přírody. Zpočátku je třeba je vykrmit, aby zesílili.

„Je důležitá příprava, to se nám daří v rozlétávací kulaté voliéře, kde dostává i živou potravu,“ popisuje další postup Zbyšek Karafiát. Když se potvrdí, že pták umí lovit, může vyletět do volné přírody.

Související