Rorýsi neusednou na zem celé dva roky. Do Čech létají z Afriky jen na tři měsíce

15. červenec 2020

V záchranné stanici v Pavlově na Havlíčkobrodsku se v těchto dnech ze všech koutů ozývá pípání. V klecích, bedýnkách, ale i v inkubátoru se tam zotavují ptáčata.

V pavlovské záchranné stanici vyzvánějí telefony na začátku léta celý den. Volají lidé, kteří našli nějaké mládě. Mohou to být srnčata, ale i ptáci vypadlí z hnízd. Ošetřovatelé jsou rádi, když nálezce zavolá ve chvíli, kdy zvíře uvidí, a zeptá se, co s ním. Někdy jsou totiž mláďata opuštěná jen zdánlivě.

Často je to případ srnčat, která nechávají matky v příkopech u cest a luk v obavě, že by mohla přijít k úhoně například při kosení. „Pokud srnče leží, nehýbá se, tak ho necháme být. Jen v případě, kdy mládě píská, běhá za člověkem, tak už má opravdu hlad, a zřejmě o matku přišlo, tak voláme do záchranné stanice,“ říká ředitel Stanice Pavlov Zbyšek Karafiát.

Konkrétně srnky je pak velmi složité vracet do přírody. Neuváženým činem tak může člověk ovlivnit celý jejich život.

Vykrmené mládě rorýsa musí odletět v srpnu do Afriky. Zimu by u nás nepřežilo

Jiná situace je u ptáků. Ty je snadnější vracet do volné přírody. I tady je ale samozřejmě nejlepší zavolat do záchranné stanice, popřípadě poslat fotografii nalezeného ptáčete.

Rorýs

Podobným způsobem se do Pavlova dostal malý rorýs. „Je z Okříšek u Třebíče, našli ho majitelé domu,“ říká Zbyšek Karafiát.

Pracovník stanice do Okříšek jel, a přímo na místě zjistil, že mládě není možné vrátit zpět do hnízda, a odvezl ho do stanice. „Tři týdny u nás zůstane, bude se vykrmovat, pak se bude pouštět zpátky do přírody,“ dodává ředitel stanice s tím, že v srpnu musí malý rorýs odletět s ostatními do Afriky. Zimu by u nás nepřežil.

Rorýsi hnízdí blízko člověka. Hledají skuliny ve vysokých domech

Rorýs je velmi zajímavý pták. V dospělosti je velký asi jako vlaštovka. „Přilétá jako jeden z posledních, až během května. Během srpna odlétá zpět do Afriky,“ říká Zbyšek Karafiát.

Zajímavé je i to, že mládě, když vzlétne, tak dva roky neusedne na zem. Do Čech rorýsi přilétají jen zahnízdit, a vybírají si lokality v zástavbě, poblíž člověka. Hnízdí na panelových domech, hradech nebo kostelech.

Spustit audio

Související