Když při chůzi dokážete mluvit, ale už se zadýcháváte, máte správnou tepovou frekvenci

11. červenec 2017

Správně chodit není vůbec tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Nesprávná chůze přitom často vede k nejrůznějším bolestem a dalším zdravotním obtížím. Do poradny Českého rozhlasu Vysočina přišla Hana Medřická, která se mimo jiné věnuje i sportovní chůzi nordic walking.

„Na nordic walkingu, což je chůze s holemi, je skvělé to, že na něj nepotřebujete nic speciálního. Stačí vhodná obuv, oblečení, hůlky a můžete vyrazit. Příroda a vhodné trasy jsou všude kolem nás. Ideální pro zvládnutí správné techniky nordic walkingu je mírný kopeček,“ říká host.

Chůze je ideální ke spalování kalorií

„Jestli chcete shodit nějaké kilo, tak ideální je dostat se na tepovou frekvenci, která odpovídá asi 75 procentům maximální tepové frekvence. Poznáte to podle mluvení a dechu. To znamená, že když se při chůzi dostanete do fáze, kdy ještě mluvíte, ale už se u toho zadýcháváte, tak je to správná frekvence, kdy dochází k maximálnímu spalování kalorií a tuků,“ vysvětluje Hana Medřická.

Musí se vám jít pohodlně

„Nejdůležitější je, aby to bylo pohodlné. Aby vás při chůzi nic nebolelo. Když jdete s hůlkami, měl by být krok malinko delší, než je klasický krok. Nášlap má být na patu. Zápich holý by měl být za patou přední nohy, chůze by měla probíhat v mírném předklonu, měli bychom mít svěšená, uvolněná ramena,“ popisuje Hana Medřická. Správnou délku hole zvolíte tak, že vaši výšku vynásobíte koeficientem 0,68.

Trekingové hole jsou jiné, než ty na nordic walking

„Trekingové hole jsou proti holím vhodným pro nordic walking robustnější,“ říká Hana Medřická. Trekingové hole využijete při chůzi na horách. Pomáhají při vzestupu a sestupu, kdy odlehčují dolní končetiny. Naopak hole pro nordic walking jsou spíše podobné těm, které znají běžkaři. Jsou ovšem kratší. Při koupi holí si tak dejte pozor, ať je vzájemně nezaměníte.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.