Když je láska silnější než strach. Český cestovatel zůstane na Filipínách s francouzskou dívkou

23. březen 2020

Michal Guzi projezdil značnou část světa, zimu v poslední letech tráví v Indonésii a regionech kolem. Aktuálně je na Filipínách.

„Filipíny jsou teď na začátku epidemie, za pár týdnů asi budeme mluvit jinak,“ řekl cestovatel Hele Dvořákové v Dobrém dopoledni. Na souostroví východně od vietnamských břehů působí mimo jiné jako průvodce. „Trochu si tady připadám jako ve vyhnanství,“ usmál se.

Vládní speciál

Z Filipín by se za normálních okolností mohl dostat zpět do České republiky. Vládní speciál do těchto oblastí míří. „Dají přednost starším cestovatelům, ale ta možnost by tady byla,“ řekl Michal s tím, že to ale neplánuje. „Žiju tady se svou francouzskou přítelkyní a odlet by znamenal dlouhé odloučení,“ vysvětlil.

Každý by se totiž musel vrátit do své země, a ještě patrně dlouho bude trvat zákaz cestování z České republiky, stejná pravidla zavedla Francie.

Filipíny a koronavirus

Filipíny jsou na začátku epidemie, nicméně už je značně omezený pohyb osob. „Z některých ostrovů se nedá dostat, přístavy jsou zavřené, letadla nelétají. Týká se to i zážitkových míst, zkrátka chtějí zamezit tomu, aby se lidé setkávali.“

„Veřejný zdravotní systém funguje tak nějak symbolicky a pokud by se nakazilo víc lidí, bylo by to složité.“

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.

Spustit audio

Související