Nedáte si grog? Pro učitele gymnázia v Humpolci takto před 41 lety začaly uhelné prázdniny

22. březen 2020 06:10
Prázdná třída

Po jarních prázdninách se dnes měli studenti na Vysočině vrátit zpět do školních lavic. Kvůli bezpečnostním opatřením spojeným s koronavirem ale zůstávají doma dál.

K podobnému kroku - tedy k celoplošnému uzavření škol - vláda přistoupila po 41 letech. Tehdy se školy zavřely kvůli takzvaným nedostatku uhlí, byly uhelné prázdniny. Psal s rok 1979 a volno trvalo 20 dnů.

Student vysoké školy

„Já jsem byl v tom roce ve třetím ročníku na vysoké škole. Já o tom nevěděl, jel jsme na zkoušku a tam mi pan docent povídá: dneska zkoušky nejsou, jsou uhelný prázdniny,“ vzpomíná na konec 70. let učitel Antonín Pustina.

Zkoušku se mu nakonec podařilo zvládnout. „On říká: odkud jste? A já na to z Humpolce. Dálnice ještě nebyla, ale je to 100 kilometrů, vlakem 150. A on na to: je hrozná zima, nedáte si grog? Dali jsme si grog, sedli si, povídali si a on pak říká: já vám dám dvojku, stačí vám to? Já mu říkám, že mě nezkoušel, on ale říkal, že zkoušel, povídali jsme se celou dobu o genetice,“ usmál se.

Virové prázdniny

Aktuálně jsou také v uvozovkách prázdniny, říkejme jim virové. „Je to nešťastná doba, před maturitou, přijímací zkoušky. Ostatní studenty to myslím nepostihne, protože jsme dostali od paní ředitelky zadání, jak pracovat na dálku. Způsoby výuky jsou dnes úplně někde jinde.“

Původně si Antonín Pustina myslel, že bude chodit do školy. „Bylo rozhodnuto, že do školy chodit nebudeme, abychom se s kolegy vzájemně nenakazili.“ Úkoly svým studentům tak zadává z domova.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související