Chci pomoci starší lidem, říká pelhřimovský student medicíny. Jako ostatní se zapojil mezi dobrovolníky

17. březen 2020 11:00

Studuje medicínu a přemýšlel, jak pomoci. Martin Tousek z Pelhřimova je jedním z mnoha dobrovolníků, kteří bez nároku na odměnu rozvážejí seniorům léky a nákupy.

Okolí pelhřimovského supermarketu je v době natáčení příspěvku – v pondělí dopoledne – téměř plné. Nejčastěji vidíme tu – z pohledu nákazy koronavirem – nejohroženější skupinu, seniory.

„Koho mají oběsit, ten se neutopí,“ vtipkuje pan Jaroslav. Z vládních nařízení o karanténě si těžkou hlavu nedělá. „My, co jsme zatím ještě zdraví, si myslíme, že to je zbytečné.“

Dobrovolníci pomáhají

Řada starších lidí by do obchodu ale chodit nemusela. Na sociálních sítích se formují skupiny dobrovolníků, kteří nabízejí pomoc. Nakoupí, donesou léky.

„Myslím, že je potřeba udělat všechno proto, abychom chránili před nákazou tu nejrizikovější skupinu, tedy starší lidi, eventuálně nemocné,“ říká Martin Tousek, student medicíny, který se do nezištné pomoci zapojil.

Dobrovolnické centrum

Jak se k takové pomoci dostat? Martin Tousek zveřejnil své telefonní číslo na facebooku, kam se ale řada starších potřebných nedostane. „Spolužačka pracuje v dobrovolnickém centru a tam to číslo mají také.“

Centrum dobrovolníků v Pelhřimově funguje pod organizací Fokus Vysočina. „Máme teprve čtyři dobrovolníky, jedeme teprve od rána. Spousta lidí také jede po vlastní ose,“ dodala Michaela Chábová z Fokusu.

Šití roušek

„Sháníme také dobrovolníky, kteří by chtěli šít roušky. Potřebují je domovy pro seniory, léčebny atd.“

Zájemci o dobrovolnickou práci se mohou hlásit na telefonních číslech, která najdou na webu Fokusu Vysočina. „Jsme v Pelhřimově, Humpolci, Světlé nad Sázavou, Havlíčkově Brodě, Chotěboři a Hlinsku.“

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související