Kdo chce letět, musí skočit, říká filmař Petr Horký

13. září 2013

Projel celý svět, vystoupal na hory, procházel pouště, vydal se na severní pól a navštívil i pól chladu na Zemi, potápěl se za žraloky v Africe – a všude točil filmy. Cestovatel, dokumentarista a moderátor Petr Horký se ke své vysněné práci dostal tak, že cestovat a poznávat chtěl odjakživa. „Když člověk něco doopravdy chce, tak se to povede, alespoň v naprosté většině případů,“ tvrdí.

„První významnější věc bylo Mongolsko s Mirkem Náplavou, expedice Olgoj Chorchoj do mongolské pouště Gobi, rok 1996,“ popisuje Petr Horký, kam se vydal poprvé. Bájného obřího červa Olgoje Chorchoje sice v Mongolsku neobjevili, ale expedice není zdaleka u konce. „Plánujeme, že se tam vrátíme, oba máme Mongolsko strašně moc rádi, já mám dokonce jurtu třeba u nás doma na zahradě!“

0:00
/
0:00

Dobrodružných cest ale přibývalo. Díky dokumentárnímu seriálu Neznámá Země o významných lidech, dobrodruzích a cestovatelích, kteří tvář světa ovlivnili, se setkal s Edmundem Hillarym, A.C. Clarkem nebo Reinholdem Messnerem. Česká televize cyklus dosud opakuje.

Z dalšího smělého plánu Petra Horkého uspořádat oslavy k 50. výročí první cesty Jiřího Hanzelky s Miroslavem Zikmundem do Afriky vzniklo celoživotní přátelství. Díky němu se dokonce Miroslav Zikmund setkal s norským mořeplavcem Thorem Heyerdahlem. Vyráželi na cestu ve stejném roce, dokonce ve stejném týdnu, byli mladí a nikdo nevěřil, že své cesty přežijí. Jak Petr Horký objasnil, obě cestovatelské legendy toho měly společného více než dost: „Oba překonávali pro ně obrovské bariéry a měli spoustu věcí, co si popovídat.“

Petr Horký dokončuje dokumentární film Století Miroslava Zikmunda. Dozvíme se v něm o životě tohoto cestovatele neuvěřitelné věci, o kterých jsme neměli nejmenší tušení. Do kin by se měl dostat v dubnu příštího roku.

autor: dak
Spustit audio