Každý skalpel si po operaci v novoměstské nemocnici zajezdí výtahem

28. listopad 2019

Pro každou operaci je potřeba sada dokonale čistých sterilizovaných nástrojů, aby se během zákroku nepřenášela nákaza.

V nemocnici v Novém Městě na Moravě mají prostory Centrální sterilizace zrekonstruované a každý rok je v rámci Mezinárodního kongresu Vysočina Centrální sterilizace ukazují kolegům z celého světa.

Nákladní výtah

„Z operačních sálů, které jsou ve třech patrech nad Centrální sterilizací, sjíždějí nástroje nákladním výtahem po operačním výkonu dolů,“ vysvětluje vrchní sestra Irena Svobodová.

Jako myčka nádobí

Rušno je ve všech místnostech. „V umývárně se instrumentárium neboli nástroje z operací předčistí, naskládá na síta a ty se potom vkládají do mycích automatů, které připomínají domácí myčky nádobí. Teplota je devadesát stupňů a více, jde o termickou sterilizaci. Chemikálie jsou v zásobnících a myčka si bere nastavené množství prostředku,“ popisuje dále Irena Svobodová.

Nové myčky jsou průhledné, je do nich vidět ze strany v umývárně, i na druhé takzvané čisté straně. Odtud se nástroje vyjímají umyté a suché, a kde se kompletují k operačnímu výkonu.

Sestava na každou operaci

Sestry mají k dispozici podrobné manuály, podle nichž skládají na síta sestavy k jednotlivým operacím. Irena Svobodová bere tlustý spis a ukazuje sestavu nástrojů, která je pro každou operaci jiná – na sále nic nesmí chybět.: „Sestřička vezme nástroj, prohlédne ho a skládá podle návodu: pět nůžek, osm pinzet a tak podobně a zodpovídá za to, že nástroje jsou čisté, funkční, a že je jich správný počet.“

Každý nástroj projde několikero rukama, a všechno je zaznamenáno v informačním systému, vysvětluje vrchní sestra: „Každý operační soubor, každý nástroj, každá položka, u všeho je vidět, kdo ten nástroj ošetřoval.“

Sterilizace

Posledním stupněm je samotná sterilizace. Dva parní sterilizátory mají obsah 610 litrů a vejdou se do nich dva vozíky s kontejnery plnými nástrojů, přístroj se spouští osmkrát za den.

„Kontejner je sice uzavřený, ale má speciální víko, odkud se ve sterilizátoru vysaje vzduch a pára potom při teplotě 134°C obsah kontejnerů sterilizuje. Úplně nový je plazmový sterilizátor, který pracuje při nižší teplotě asi padesát stupňů, takže je k nástrojům šetrnější, ale nesmí se do něj dávat všechno, záleží na doporučení výrobce,“ uzavírá Irena Svobodová.

Spustit audio