Každý si neseme rodinnou zátěž

28. březen 2013

Ve čtvrtečním Tandemu představil Antonín Konvička z Třebíče terapii rodinné konstelace. On sám jako lektor pracuje s lidmi čtrnáct let, nejdříve začínal sám se sebou.

„O rodinných konstelacích se těžko mluví, ale je to terapie, která pomáhá lidem vyřešit jejich problémy ve vztazích,“ řekl na úvod Antonín Konvička.

Terapii dělá nejméně pro tři lidi, nejvíce pro čtyřicet. „ Hvězda, pro které konstelace děláme, naznačí, jaký má problém. Poté si z řad dalších účastníků vybere herce, kteří budou suplovat např. členy rodiny. Dostanou pak nálepky se jmény reálných lidí, které představují. Zavřou oči, vcítí se do situace, a začnou hrát. Před očima člověka, který si řeší situaci, se všechno odehrává,“ popisuje průběh konstelací třebíčský lektor.

Důležité je poznat problém, zjistit, proč např. matka dceři neustále nadává, proč se neustále rozvádíme, proč se mi opakovaně nedaří v práci. Poznání vede často ke smíření, a úlevě.

„Po terapii doporučuji klientům, ať se druhý den hýbou, ať jedou na kole, zaběhají si, jdou plavat,“ říká Konvička. Naše tělo má totiž vědomí, podvědomí, a buněčnou paměť.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.