Každé léto pořádají ve sklárně v Janštejně prohlídky pro veřejnost. Chtějí ukázat krásu řemesla

28. červenec 2023

Sklo se v Janštejně na Jihlavsku taví už od začátku 19. století. Novodobá historie sklárny se píše od konce 90. let, kdy se jí ujal nový majitel a pustil se do přestavby a rozvoje. 

Letos tak janštejnský provoz oslavil 25. výročí fungování. Sklářské řemeslo chce Jan Rabell propagovat i tím, že už třetím rokem nabízí prohlídky s průvodci. „To řemeslo je krásná věc, takže nejde tolik o to zpropagovat sklárnu, jako toho řemesla, které se vytváří v té sklárně,“ říká majitel sklárny v Janštejně Jan Rabell. 

Za plného provozu

Prohlídky probíhají za plného provozu a zavedou návštěvníky mezi skláře i na místa, kde se skleněné výrobky dál zpracovávají, kontrolují, čistí a balí. 

Pro srovnání je možné prohlédnout si i starší pec, která se využívala v dřívějších dobách. „Předtím byla jedna velká pec, měla deset nebo dvanáct otvorů a ti skláři lítali kolem a nabírali si sklovinu. Nová, italská technika, je, že jsou samostatné pece podle jednotlivých sklovin, a potom stačí tavit tu pec, která se právě používá. Ty barvy uvnitř vyžadují různou teplotu tavení a pracovní teplotu, tím se ty pece liší,“ vysvětluje majitel rodinné sklárny, než zamíří k dalším částem provozu – do matovny, na kontrolu kvality nebo paletování zboží.

Největší část výroby janštejnské sklárny jsou stínítka na lampy a části osvětlení, v nejnovějším z provozů je to pak ze speciálních skleněných desek vyrobených recyklováním střepů. 

Spustit audio

Související