Každá třetí fena trpí zánětem dělohy. Nebezpečné nemoci může předejít sterilizace

4. srpen 2015
Dobré odpoledne

Možná to znáte: máte psa, jakmile začne v okolí hárat nějaká fenka, toulá se. A naopak. Fenky hárají, bojíte se s nimi na vycházku, že se za nimi potáhnou průvody psích milovníků. Pokud neplánujete odchovat štěňata, je řešením sterilizace. Podle jihlavského zvěrolékaře Přemysla Nováka z veterinární ordinace Na Slunci je mnohem víc kladů, které kastrace přináší, než záporů.

Chovatelé často váhají, jestli nenechat fence aspoň jednou štěňata. Ne kvůli chovu, ale kvůli zdraví. Veterinář Novák ale tvrdí: „Pokud bychom chtěli pro fenku opravdu něco udělat, musela by mít štěňata každý rok. Tak to aspoň funguje u divokých psovitých šelem. Jednou za život štěňata nic nevyřeší.“ A vysvětluje, že kastrace pomůže vyřešit zdravotní problémy, kterými psí samice trpí hlavně s přibývajícími roky.

„Fenky ve vyšším věku často trpí nádory na mléčných žlázách. Není výjimkou ani zánět dělohy. Tím trpí dokonce každá třetí fena bez ohledu na to, jestli někdy v životě rodila nebo ne. Další kapitolou je cukrovka. Sterilizace může od těchto problémů pomoct.“

Chovatelé se ptají: Ztloustnou? Budou se pomočovat?

Chovatelé se někdy bojí toho, že fenky po sterilizaci přiberou na váze a začnou trpět inkontinencí. Podle jihlavského veterináře Přemysla Nováka se problémy s váhou objevují, dají se ale řešit tím, že budeme psovi dávat míň do misky a vybereme dietní typ krmiva. A pomočování? „Inkontinencí trpí tak dvě procenta fenek, což je vcelku zanedbatelné,“ počítá veterinář.

Přemysl Novák, veterinář

Nejvhodnější termín na operace jsou podzimní a jarní dny. Hojení je obvykle bez problémů V horkém létě se nedoporučují, protože vysoké teploty mají vliv na srdíčko. Je potřeba vyhnout se době, kdy fenka hárá, protože je potřeba, aby byla děloha v klidu, a zákrok je pro pejska méně rizikový.

Pes se po kastraci většinou zklidní, přestane se toulat za hárajícími fenkami. Pokud chceme kastraci právě z těchto důvodů, platí, že čím dřív k operaci dojde, tím větší je šance na změnu v chování psa.

Chat s Přemyslem Novákem

autor: Petra Emmerová
Spustit audio