Kapr a jiné ryby na talíři. Jak si pochutnat dvojnásob?

Umělé vytírání kaprů
Umělé vytírání kaprů

Kapr na štědrovečerní večeři vám bude chutnat dvojnásob, pokud si dáte záležet a koupíte rybu v co nejlepší kondici. A jestli kapra nejíte, dejte si jinou rybu! Do poradny přišel rybář Zdeněk Paul z Pelhřimova.

Když přijdete na místo, kde ryby prodávají, je dobré podívat se do kádě na vodu, aby byla čistá. „Aby nebylo v kádi ryb moc. A aby vypadaly čile,“ zmiňuje pelhřimovský rybář Zdeněk Paul.

Pokud se rozhodnete koupit rybu už zabitou, pak byste se měli držet několika dalších pravidel.

„Kapra si nejprve očichejte, měl by vonět rybinou. Ta sice každému nevoní, ale je to dobrá známka kvality. Pokud je navíc cítit bahnem, byl s největší pravděpodobností vyloven z rybníka, ale to také není na škodu. Podívejte se rybě do očí. Neměli by být zakalené. Musí být jasné a vypouklé. U žaber se pak zajímejte o jasně červenou barvu. Pak máte jistotu, že kupujete čerstvou rybu.“

Někteří lidé kapra nejedí. Nechutná jim nebo je nebaví vybírat řadu kostí. Vzdát se ryby na štědrovečerním talíři ale nechtějí. Na výběr je spousta sladkovodních i mořských ryb - losos, treska a jiné.