Jsou z Nového Zélandu, vozí nám svou kulturu, ale rozumí česky a umí zazpívat českou hymnu

14. červen 2019

„Můj otec je z Brna, ale česky moc neumím, protože doma na Novém Zélandu jsem neměl učitele češtiny, takže trochu rozumím, ale nemluvím.“

Frank Grapl v úvodu vysvětlil, jak to s jeho češtinou. Tatínek přišel na Nový Zéland z Brna, když v roce 1950 utíkal před komunistickým režimem, přišel za svobodou. „Mezi maminkou a tatínkem byl velký věkový rozdíl 30 let, ale láska rozdíly neřeší,“ směje se Frank.

Taneční skupina Whakaari Rotorua

„Rodina s českým manželem problém neměla,“ usmívá se jeho maminka Tuhi, která pochází z devatenácti dětí. „Oni byli vlastně oba rebelové, Frankova maminka i tatínek,“ vysvětluje tlumočnice a manažerka taneční skupiny Whakaari Rotorua Barbora Straková. Sama žila na Novém Zélandu dva roky, a když se vrátila domů, začal jí chybět pohodový životní styl. V tu chvíli uviděla Franka se skupinou v TV pořadu, zkontaktovali se a druhým rokem jim dělá průvodkyni.

Pozdrav nosem

Maorský pozdrav hungi vypadá tak, že se lidé dotknou svými nosy. „Znamená to napůl, padesát na padesát, aby se energie propojily,“ vysvětluje Frank. Svůj pozdrav naučili i své české přátele, mezi něž počítají herce Jaroslava Duška nebo Aňu Geislerovou, zpěváky Karla Gotta, skupinu Chinaski nebo Petra Jandu. Nejvíce si cení vzpomínky na prvního porevolučního prezidenta Václava Havla, který je navštívil ve městě Rotorua v polovině 90. let a zatančil si s nimi tanec haka.

Tanec haka? To je psychologie

Tanec haka proslavili All Blacks - rugbyové mužstvo z Nového Zélandu, kteří jsou momentálně světovými šampiony. „Haka, to je psychologie. V dřívějších dobách se tento tanec používal před souboji proti protivníkům, aby je zastrašil. Dnes už má i jiný význam, tančíme haku, abychom při oslavách ukázali svoji energii, svobodu, duši, oheň,“ vysvětluje Frank.

„Soupeři si na to někdy stěžují, ale co nadělají! Nikdo jim nebrání, aby i oni předvedli své tradice a ukázali část jejich kultury,“ směje se Frank Grapl s tradičními maorskými obrazci na obličeji i na těle.

Tradiční maorský tanec přijímá i české publikum, které na vystoupeních většinou nakonec tančí společně se skupinou.

Maorští tanečníci  Whaakari Rotorua vystoupí v pátek 14. června v Dlouhé Brtnici, ale později také na festivalu Colours of Ostrava nebo na zlínském filmovém festivalu.