Jsou to sochy pro každého, říká o kovaných znameních zvěrokruhu náměšťský kovář Pavel Tasovský

20. září 2023

Téma dvanácti znamení zvěrokruhu si vybrali představitelé v Náměšti nad Oslavou, aby zkrášlila novou kulturní promenádu a stezku kolem řeky Oslavy.

Oslovili místního kováře Pavla Tasovského, aby kovové sochy navrhl a s kolegy v dílně i vytvořil. Znamení nejdou za sebou tak, jak bychom čekali, proto je pro návštěvníka každá objevená socha překvapením:

„Tady jsme u kozoroha u té Oslavky jako první znamení směrem od mostu od Brna. Kdybychom se podívali zpátky za kruhovým objezdem směrem na Třebíč, tak tam jsou další tři znamení na ulici Lipová – střelec, váhy a panna,“ říká na nové stezce podél řeky. Další sochy na této trase nejdou po pořádku, následuje štír a za mostem u základní školy rak a ryby.

„Já jsem to záměrně malinko rozházel, aby ten divák automaticky neříkal – a teď bude následovat to a to. Snažil jsem se sem k řece dát znamení, která mají něco společného s vodou,“ vypráví kovář u sochy raka a vyzdvihuje další dřevěné herní prvky a molo, které na místě pod základní školou doplňují atmosféru. 

„Dělali jsme to zhruba rok a tři měsíce, ale byla to pěkná a zajímavá práce. Museli jsme volit takové materiály, aby to vydrželo nápor, možná i děti, které to svádí si na to vylézt, vysvětluje Pavel Tasovský u sochy vah, které jsou navrženy přímo jako houpačka. „Každé váhy jsou houpačka. Děti jsou přímo vyzývány, aby se na nich pohoupaly, a dospělí též,“ usmívá se. Samotná procházka po znameních je dlouhá kolem jednoho kilometru a zvládne ji každý.

Spustit audio

Související