Jsme plny dojetí, říkají pořadatelky svatebního veletrhu pro zdravé i zdravotně postižené

21. květen 2013

V úterním Tandemu byly hosty dvě odvážné dámy, Irena Brelová a Hana Nejedlá, které neváhaly do svatebního veletrhu v Náměšti nad Oslavou zapojit i lidi s handicapem. Zdravotně postižení se objeví na přehlídkovém molu, své „ano“ si v rámci veletrhu také poví snoubenci, kde nevěsta je upoutána na invalidní vozík.

Irena Brelová společně s manželem fotografuje svatby, navštěvuje svatební veletrhy, a na jednom zámeckém se jí natolik líbilo, že se rozhodla něco podobného uspořádat na Vysočině.
Oslovila Hanu Nejedlou z občanského sdružení Míša and Míša, které pomáhá zdravotně postiženým najít pracovní uplatnění.

„Svatební veletrh mě nadchl, jsem pro všechno, a tak jsme se do toho pustili. A navíc, naši klienti byli natolik nadšení, že už nešlo couvnout,“ vypráví Hana Nejedlá.

Irena Brelová vyzdvihuje další „plus“ náměšťského veletrhu: „Koná se na nádvoří zámku, ale i v jeho útrobách, v komnatách, kam se jinak nepodíváte. Zámek bude v tento den uzavřen, a bude patřit jenom nám.“

Na veletrhu uvidíte vše, co k svatbě patří – šaty, květiny, prstýnky, budou tam i historická auta, a především módní přehlídka, které se zúčastní i lidé se zdravotním handicapem.
Irena Brelová dodává: „Dojímá mě, když vím, že si svatební šaty obléknou i ženy, které si je ve svém životě nebudou mít šanci obléci na svou vlastní svatbu.“

Veletrh v Náměšti nabídl šanci i svatebčanům, kde nevěsta je upoutána na invalidní vozík.
„Potkali se tuším v Kladrubech na hipoterapii, jsou spolu pár let. Paní se nám přihlásila jako první, ale ze začátku měla velký strach. Věříme ale, že to všechno dobře dopadne,“ říká Irena Brelová.

Výtěžek z veletrhu půjde mimo jiné na podporu v zaměstnávání zdravotně postižených.

Spustit audio