Jsem hromadič, musel jsem koupit dvě stodoly na Vysočině, směje se David Vávra

29. červenec 2022

David Vávra je známý jako architekt a herec divadla Sklep, ale má i jiné zájmy. Kreslí, maluje, tvoří koláže i plastiky.

Výběr z díla Davida Vávry bude až do 10. srpna k vidění v Galerii 12 v Náměšti nad Oslavou.

Když provázel populárním televizním seriálem Šumná města, měl v pauzách čas na kreslení. Vznikla tak spousta obrázků. „Měl jsem to štěstí a požehnání s Radovanem Lipusem, mohli z jednoho seriálu Šumná Ostrava natočit 66 šumných měst. A tam, když se zrovna nenatáčí, tak já tam mám s sebou ty pastelky, a to je základ tady toho křídla,“ ukazuje na prostory galerie.

Hromadič a vyhazovač

Další díla, včetně koláží a plastik jsou vystavena ve stodole. Plastiky vznikly v covidové době, kdy herec nikam nemusel a nikdo mu nevolal. „V každé rodině jsou hromadiči a vyhazovači, já jsem hromadič a moje žena vyhazovač. A co ona vyhodila, já jsem šel do popelnice najít,“ vysvětluje, kde vzal drobné předměty, které odkazují na dobu dětství.

 „My jsme chtěli mít ty americké výrobky. Třeba odznáček, jak vzlítlo Apollo, to byl pro nás úplný zázrak.“

Dvě stodoly

Nahromaděné věci se mu do pražského bytu nevešly, a proto má vztah k našemu kraji doslova fyzický. „Já jsem si koupil chalupu na Vysočině. Trávím tady podstatnou část roku, je to můj tvůrčí ateliér a skladiště. V podstatě jsem ji koupil proto, že už v Praze se mi to nikam nevešlo, tak jsem potřeboval ty dvě prázdné stodoly, abych je mohl zaplňovat a moje děti za deset, dvacet, nevím kolik let, měly co vyhazovat.“  

Přítomnost Davida Vávry přilákala na komentovanou prohlídku tolik lidí, že původní záměr projít jednotlivá díla a zarecitovat verše v menší stodole, musel David Vávra na místě změnit, a recitoval rovnou zaplněnému nádvoří galerie. 

„Když to recitujete na padesáti představeních, tak si to zapamatujete, ale já jich umím jen deset nebo patnáct. Ale zase jsou delší, to ano,“ potěšil návštěvníky v Náměšti hned dvěma z nich.

Spustit audio

Související