Jitka Turňová, nutriční terapeutka, Nemocnice Jihlava
Ve čtvrtečním Tandemu Tamary Peckové nutriční terapeutka Jitka Turňová vysvětlila, jak počítat denní příjem kJ a kcal. Jakou energetickou hodnotu mají bílkoviny, sacharidy a tuky.
Řeč byla také o čokoládě. Když jí sníme velký kus, máme většinou výčitky svědomí, ale 10 dkg trvanlivého salámu si dáme s lehčím srdcem. Přitom obojí vyjde energeticky úplně stejně, salám dokonce o trochu hůř.
Dobrý den, mám trochu netratiční dotaz, nevíte co bych měl jíst abych přibral? Mám s tím hrozný problém at toho sním kolik chci - prostě nepřiberu.. (jsem po ulcerozní kolitide - resekce tlustého střeva)
Dobrý den
střevní zánety jsou typické velkými ztrátami živin.Váš problém je proto velmi častý. Zaměřte na kaloričtější potraviny. Smetanové mléčné výrobky, jogurty, sýry plnotučné mléko. Používejte více tuku při přípravě jídel, maštění brambor, přidávat máslo můžete např. i do pudinku apod. Dobrým eneregtickým zdrojem jsou i jogurtové napoje. Pokud máte zájem při Nemocnici Jihlava je Dietologická poradna, kde můžeme spolu danou problematiku podrobněji popsat tel. 567157869 Turňová -hezký den
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.