Jiří Bednář neměl v čem převážet své violoncello. Dnes vyrábí pevné obaly na hudební nástroje

19. říjen 2018

Převézt svůj drahý hudební nástroj na místo koncertu, je pro profesionálního muzikanta životně důležitá věc.

Jiří Bednář ze Žďáru nad Sázavou vyrábí pevná a lehká pouzdra už mnoho let. Housle, violy, kontrabasy i kytary světově proslulých muzikantů v nich cestují po celém světě.

„Všichni světoví akustičtí kytaristi je mají, třeba Štěpán Rak ale nejen ti, co hrají klasiku. Obal na kontrabas od nás má basista Robert Balzar, Jaromír Honzák nebo jazzman František Uhlíř, nebo tady například Bohouš Josef,“ ukazuje Jiří Bednář obal na kytaru podepsaný popovým kytaristou a zpěvákem.

Sám muzikantem

Jiří Bednář byl odjakživa sám muzikant a hrál na mnoho nástrojů včetně violoncella a basy. Už v polovině 80. let zjistil, že obal na bezpečný převoz nástroje u nás neexistuje a chtěl problém vyřešit. Po mnoha pokusech a dlouhém hledání našel pevný materiál, který nástroj chrání, a současně je lehký. Kdo si obal zkusí vzít do ruky, diví se, jak málo váží.

Firma IKA hard cases se stěhovala z Brna přes Ostrov nad Oslavou a Sázavu až do Vysokého u Žďáru nad Sázavou. Jiří Bednář tam přebudoval bývalý vepřín na dílny, kde je konečně dost místa.

Obaly mají měkký vnitřek, ale nově i vzduchové polstrování. „Říkáme tomu airbag systém, kolem nástroje se nafoukne vzduchový polštář a nástroj je v něm jak v peřince,“ usmívá se Jiří Bednář. K obalu se dají připevnit i kolečka a tak je každý nástroj, i velký a těžký kontrabas snadné přepravit například letadlem, kde se nepoškodí. „A říkali mi muzikanti, že třeba v zimě, když je mínus pětadvacet, že se jim to ani nerozladí,“ dodává s úsměvem výrobce.

Spustit audio