Jihlava chce ještě letos zvýšit počet bezplatných parkovacích míst pro dojíždějící

27. červen 2024 06:30

Míst, kde se dá v Jihlavě zadarmo zaparkovat, ubývá. Jednou z bezplatných lokalit je například parkoviště za ústředním hřbitovem. Od ranních hodin ale bývají jeho kapacity obsazené.

Už krátce po sedmé hodině ráno je P+R parkoviště za ústředním hřbitovem v Jihlavě plné. Auta sem přijíždějí, zase se otáčejí a odjíždějí pryč. Smůlu má i paní Jiřina: „Počkám ještě chvilku, jestli někdo odjede, protože si myslím, že tady stojí spousta aut, co tady stát nemá.“ Stejně to má i paní Monika, která na obsazené parkoviště přijíždí jen o chvíli později. „Pracuju v sociálních službách, peníze nemám. Parkovat na modrých zónách mě každý pracovní den vyjde na velký peníze,“ krčí rameny.

Parkoviště za DKO v Jihlavě

Dojíždějící můžou v Jihlavě parkovat za zvýhodněnou cenou na fialových zónách. Například za DKO. Tady je volných míst kolem půl osmé ráno podstatně více. Zhruba 10. U automatu na parkování si kupuje lístek paní Helena, která chodí do práce kousek od Masarykova náměstí: „Parkuju, kde se dá, musím jezdit dřív, protože jinak je tady pak plno, takže je to složitější a parkovat na té zóně placené ještě dál, tak už se to moc nevyplatí.“

Radnice chce ještě v tomto roce zvýšit počet bezplatných parkovacích míst pro dojíždějící. „Ještě letos chceme rozšířit možnosti pro bezplatné parkování dojíždějících lidí. K parkovištím jako je třeba Na Stoupách chceme přidat další nové kapacity,“ potvrdil mluvčí města Radovan Daněk. V následujícím roce pak město plánuje spustit ještě nový režim P+R parkovišť. „A také uvažujeme, že součástí takového parkovného na P+R parkovištích by byla i zpáteční jízdenka na MHD,“ dodává Daněk.

Parkoviště u Billy v Jihlavě

Podle radnice je v Jihlavě aktuálně téměř 4 tisíce parkovacích míst. Nejvytíženější parkoviště je přímo v centru Jihlavy na Masarykově náměstí.

Spustit audio

Související