Nový parkovací systém odrazuje některé lidi od návštěvy Jihlavy. Centru se vyhýbají hlavně starší mimojihlavští řidiči

26. únor 2024 08:15

Někteří návštěvníci Jihlavy mají potíže s novým systémem parkování v centru. Stěžují si především na složitý způsob placení a přiznávají i obavy z placení prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu.

Zejména starší lidé se dojíždění do centra Jihlavy proto raději vyhýbají. „Nejezdíme, protože nerozumíme tomu, jak funguje parkování v Jihlavě. Bojíme se platit, že to spleteme a sebere nám to moc peněz třeba,“ přiznává Marie z Polné. S manželem se podle svých slov při cestách do Jihlavy od loňska raději vyhýbají centru města.

S novým systémem se potýká i paní Jana, která do Jihlavy dojíždí z Větrného Jeníkova. Potíže jí dělá výběr parkovacího režimu v automatu: „Nejhorší je, že nevím, co je to střednědobý, ale jinak návštěvnický si tam zadám a stojím teda na tom návštěvnickém.“

Podle mluvčího města Radova Daňka ale návštěvníkům stačí dodržovat několik pravidel „Parkovat jako návštěvník, když přijedu do Jihlavy, můžu vždy kdekoliv kde je na silnici vodorovná modrá čára. Potom už stačí si jenom najít na svislé značce v jakém jsem režimu - oranžový, modrý nebo fialový- a podle toho se platí parkovné,“ vysvětluje.

V některých částech města je ale zejména pro seniory složité i samotné hledání parkovacích automatů. Ne vždy se totiž nacházejí v docházkové vzdálenosti.

Město slibuje, že po jarním zavedení dalších parkovacích zón rozšíří počet automatů z jedenácti na šestnáct.

Spustit audio

Související