Přemnožené sinice a velké množství chlorofylu - už na začátku prázdnin jsou na Vysočině místa s vodou nevhodnou ke koupání

28. červen 2024 11:00

Většina vodních ploch na Vysočině je zatím vhodná ke koupání. Přesto už se ale objevují místa, kde se kvalita vody už na začátku sezóny horší.

Ve vodní nádrži Sedlice na Pelhřimovsku je voda nevhodná ke koupání. Vyplývá to z výsledků rozborů, které pravidelně provádí krajští hygienici. V nádrži se přemnožily sinice a ve vodě je velké množství chlorofylu. Podle hygieniků to skýtá nebezpečí hlavně senzitivním lidem, dětem nebo osobám například s kožními problémy. Koupání v takové vodě by jim mohlo způsobit poměrně nepříjemné zdravotní potíže.

Vodu v Sedlici hygienici označili jako nehodnou ke koupání, což je poslední stupeň před zákazem koupání. Stejně hodnotili hygienici vodu v nádrži už před dvěma týdny, to znamená, že se situace nelepší.

Kvalita vody se zhoršuje

Horší kvalitu vody zaznamenali hygienici na dalších dvou místech. Na Pelhřimovsku je to vodní nádrž Trnávka a na Žďársku Pilská nádrž. Obě mají na semaforu hygieniků oranžového smajlíka, který znamená zhoršenou jakost vody.

Průhlednost je na obou místech jen okolo tři čtvrtě metru a ve vzorcích vody se objevily sinice a chlorofyl. Podle hygieniků už takto kontaminovaná voda znamená zvýšené riziko vzniku zdravotních komplikací a to zejména u citlivých jedinců.

Kvalitu vody na koupání můžete sledovat zde

Úplně bezvadně nedopadly rozbory ani na dalších místech. Na Havlíčkobrodsku mají Břevnická nádrž a rybníky Ředkovec a Kachlička vodu sice vhodnou ke koupání, ale se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi. To znamená, že ve vodě sice nejsou sinice, ale je například zakalená a může vypadat jako špinavá. Ostatně, to je případ právě Ředkovce, kde je průhlednost jen necelého půl metru.

Bez výhrad

Všechny zbývající lokality, které hygienici na Vysočině sledují, jsou bez výhrad. Na Jihlavsku Malý i Velký pařezitý rybník u Řásné nebo biotop Malvíny v Třešti. Na Pelhřimovsku je to lom v Horní Cerekvi, na Třebíčsku Dalešická přehrada a rybník Stejskal v Rouchovanech a na Žďársku Velké Dářko, Sykovec, Medlov, Domanínský rybník a koupaliště v Novém Městě na Moravě. Tam všude je průhlednost vody okolo metru a víc.

Roste i teplota vody, která se aktuálně u sledovaných nádrží pohybuje nejčastěji  mezi 21 až 23 stupni.  

Spustit audio

Související