Jihlavská kremační pec prošla generální opravou, kvůli covidu o několik let dřív

28. červen 2024 06:30

Jihlavská kremační pec má za sebou generální opravu. Služby města ji nyní testují a vrací do provozu. Během měsíční pauzy v ní pracovníci vyměnili nejvíce opotřebované součásti, a to o několik let dříve, než bylo původně v plánu.

„Tady naši pracovníci najedou na tom vozíku s rakví. Otevřou se dveře, zavezete rakev, zavřete a začne samotný žeh,“ popisuje zkušební spalování v krematoriu mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek. „Tady, když vidíte, tak momentálně na displeji se zobrazuje, že se provádí zkušební žeh, momentální teplota je v peci 939 stupňů Celsia.“

Měsíční odstávku způsobilo opotřebování zařízení. Po deseti letech a patnácti tisících spalovacích cyklech některé součásti pece doslova dožily. „Vysvětlit to nějak laicky je v podstatě to, že se tam ztenčuje ta šamotová vyzdívka a potom, když už v podstatě neodpovídá těm normám, musíte tu pec vybourat a vyzdít ji znovu,“ upřesňuje Málek.

Současná odstávka přitom byla původně plánovaná až za dva nebo tři roky. Podle Martina Málka ji ale urychlila covidová pandemie. „Protože tady se v tu dobu prováděly žehy 7 dní v týdnu, některé dny i 24 hodin denně. Nárůst těch žehů byl od 60 % výše, měli jsme tam i měsíce, kdy ten nárůst byl o 100 % vyšší,“ připomíná.

V době odstávky hlavní pece Jihlava využívala služeb krematoria v Jindřichově Hradci. To se ale neobešlo bez drobných komplikací. „Museli jsme si na to půjčit speciální vůz, do kterého se vešly čtyři rakve, protože běžně ty vozy vozí dvě,“ vysvětluje Jan Málek.

Jihlavské krematorium je v provozu od roku 1976. Za tu dobu provedlo kolem sto deseti tisíc žehů.

Spustit audio