Jarní únavu zaženete sluncem a vyváženou stravou

20. květen 2016
Dobré odpoledne

V létě si říkáme, že jsme unavení ze sluníčka, v zimě jsme unavení z toho, že je sluníčka zase málo a na jaře říkáme, že je to zkrátka jarní únava. Existuje vůbec něco jako jarní únava? A jak se jí zbavit přišla poradit nutriční poradkyně z třebíčské nemocnice Zdeňka Bartošová.

V lékařské terminologii něco jako jarní únava neznáme. Přesto ji často pociťujeme na vlastní kůži. Nejčastěji je způsobená nedostatkem slunečního záření a tím nedostatkem vitamínu D. „Únava je signál, který nás varuje, že tělo má všeho dost a potřebuje si odpočinout,“ říká Zdeňka Bartošová.

Jarní únavu způsobuje i nedostatek zeleniny a málo pohybu

Mnoho lidí má pocit, že v zimních měsících je zelenina v obchodech nekvalitní, dlouhým skladováním ztrácí vitamíny, a proto ji raději nejí vůbec. To je ale chyba. Zeleninu jezte i v zimě. Její nedostatek je jednou z příčin jarní únavy. Stejně tak přes zimu chybí pohyb. Společně s nedostatkem denního světla jsou to hlavní příčiny jarních únav.

Nepodceňujte dostatek spánku

„Dostatek spánku bych dala na první místo. Nesnažit se všechno dohnat v práci a doma za každou cenu a spánek nějakým způsobem ošidit. Energii pak stejně nemáme a práce je nevýkonná. Určitě mějte osm hodin spánku denně,“ doporučuje nutriční terapeutka.

Doporučená dávka zeleniny je pět porcí denně

Jedna porce přitom odpovídá velikosti pěsti. Když pak přepočítáte množství vitamínů, tak pět porcí denně zeleniny o velikosti pěsti odpovídá zhruba denní dávce vitamínu C. Mnoho lidí za den nesní vůbec žádnou zeleninu a dávku vitamínů se snaží dohnat nejrůznějšímu tabletkami a podobnými preparáty. Při správném jídelníčku nejsou preparáty potřeba.

Nebojte se slunečního záření

„Nejlepším zdrojem vitamínu D, který je dobrý pro podporu imunitního systému, je právě sluneční záření. Je šance vitamín D doplnit i potravou, ale uvádí se, že jen z deseti procent. Můžeme zařadit více ryb nebo olej z tresčích jater, ale kdo jí olej z tresčích jater,“ říká Bartošová. Přitom stačí denně strávit dvacet minut na slunci a paprskům postačí vystavit jen obličej a předloktí.

Spustit audio