Jarní teploty neznamenají jaro pro farmáře. Polní práce začínají pozvolna

14. březen 2022 06:00

Jarní práce na polích začínají jen velmi pozvolna. Naplno by se měly rozběhnout v několika dnech. Zemědělci mají ale obavy z extrémních nákladů. 

Mrazivý začátek března zpomalil nástup jarních prací na polích. Zemědělci s nimi budou začínat až v momentě, kdy jim válka na Ukrajině extrémně zdražila nejenom palivo, ale také další vstupy. Už teď je proto jasné, že náklady na letošní sklizeň budou vyšší než kdy jindy.

Až se prohřeje půda

Na okolních stromech i samotném poli je ještě viditelná námraza. Velký traktor poblíž Dešově u Jemnice orá. „Čekáme na jaro. Akorát jsme přihnojili řepky, tady zkoušíme tu hrubou brázdu rovnat, je to zmrzlý po ránu, může se až po poledni,“ řekl František Zvěřina, agronom ZD Dešov.

Když se podíváme do kalendáře, mohlo by se zdát, že zemědělský rok by měl být v plném proudu. „Každý, když vidí, že slezl sníh, tak je po zimě, ale ono není. Když nenaprší a neprohřeje se ten profil, tak jaro není a rostliny nevegetují.“

Nafta, hnojiva…

Typické jarní práce se patrně začnou v následujících dnech. Zemědělci ale musí počítat s tím, že mnohem více zaplatí za naftu, hnojiva atd. „Náklady to budou velký, musí se to odrazit ve vstupech. Zvýšila se výkupní cena, ale ruku v ruce s tím jdou nahoru vstupy - hnojiva a nafta,“ dodal Zdeněk Pop, předseda ZD Dešov. 

Nahoru šla i cena pšenice. Na první pohled by se to mohlo zdát jako výhoda, opak je ale pravdou. „V krmivech se cena pšenice odrazí a odráží se to od podzimu a teď se to bude ještě horšit. Ta situace se v oblasti krmiv nevyvíjí dobře.“

Zatím není jasné, jak se rostoucí náklady promítnou v ceně potravin.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související