Pelhřimovský Agrostroj má postavené haly u ruské Voroněže. Investice za miliardu je zatím u ledu

12. březen 2022 06:10

Jeden z největších výrobců zemědělských strojů Agrostroj v Pelhřimov se chystal vstoupit na ruský trh. Vybudoval kvůli tomu nový závod na jihu země. 

Pelhřimovský Agrostroj měl aktuálně navážet do výrobních hal stroje. Kvůli válce na Ukrajině je ale investice za asi miliardu korun zmražená. 

Agrostroj

Výroba v pelhřimovském závodě Agrostroj jede na plné obrátky. V nových halách v Rusku, které leží zhruba 70 kilometrů jižně od Voroněže, je prázdno. „Vybudovali jsme tam výrobní kapacitu, je tam pozemek asi 50 hektarů. V současné době by se měly instalovat technologie, které jsme zastavili. Ta situace je zatím nejasná,“ řekl Českému rozhlasu generální ředitel a majitel firmy Lubomír Stoklásek. 

„Máme tam něco kolem miliardy investic, které jsou zaplacené. Agrostroj nemohou v žádném případě zasáhnout, bylo zaplaceno v loňském roce,“ ujišťuje Lubomír Stoklásek, že zmražená investice nebude mít vliv na chod závodu v Pelhřimově. Zaměstnává tam 2.500 lidí.

Aktivity v Rusku

Aktivity Agrostroje v Rusku začaly na konci roku 2014, kdy koupil pozemky pro svůj závod. „S Ruskem jsme neobchodovali, začali jsme obchodovat jen z důvodu, že nás naši obchodní partneři oslovili. Sami bychom do Ruska nikdy nešli.“

Ředitel Stoklásek dále říká, že Rusko má velký potenciál, ovšem stávající stav je problematický. „Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet. Atakem na Ukrajinu podle mého názoru ztrácí naprostou důvěru celého světa.“

Výrobce lokomotiv CZ LOKO

Válka ovlivnila i další průmyslové společnosti na Vysočině. Například výrobce lokomotiv, společnost CZ LOKO, přišla o zakázky na Ukrajině. „Jednalo se o připravovanou zakázku několika lokomotiv, ale nebylo to ve fázi spuštění, ale z toho samozřejmě sešlo a momentálně je ukrajinský trh z hlediska toho, že bychom jim dodávali naše produkty, zavřený,“ řekl personální ředitel firmy Jiří Kutálek. 

Firma navíc očekává komplikace v dodávkách železných dílů. Přestává se totiž vozit železná ruda z Ukrajiny. 

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související