Jana Valentová si bez tance nedokáže představit ani jeden den. Je ale hlavně učitelka

3. leden 2019

Tanečnice, učitelka tance, učitelka informatiky, ale také máma. To všechno je Jana Valentová. V prosinci 2018 převzala Cenu Rady města Jihlavy za práci s dětmi.

Jana Valentová začala už ve čtyřech letech s moderní gymnastikou. To, co ji na tom nejvíc bavilo, byla muzika a její spojení s pohybem. Takže když se naskytla možnost chodit do tanečního kroužku, bylo rozhodnuto. Časem se sama stala trenérkou a dnes v Jihlavě taneční klub Hotch – Potch vede. Říká, že si bez tance nedokáže představit jediný den, a občas se i přistihne, že nevědomky tančí – třeba se sluchátky v uších na zastávce autobusu. 

Zajímavé je, že jako hlavní zaměstnání si Jana Valentová zvolila učitelství, konkrétně matematiku a informatiku. Podle ní ale tanec s matematikou souvisí. Je v něm logika, je třeba zvolit přesný postup, aby člověk došel k cíli. Choreografie je s nadsázkou v podstatě samé počítání, i když ta první inspirace přichází z emocí, přírody, nebo četby knih as ledování filmů.

Jana Valentová vystudovala i taneční pedagogiku, a v Jihlavě už nějaký čas vede s Davidem Novotným taneční kurzy. Zájem je nejen o ty tradiční pro náctileté. V poslední době se i plní kurzy pro dospělé. Tančit se chtějí naučit například nastávající manželé, ale i starší páry, nebo lidé, kteří spolu chtějí smysluplně trávit čas. Podle Jany takové kurzy často fungují jako manželská poradna.

Je až neuvěřitelné, jak dokáže jeden člověk tohle všechno stihnout. Podle Jany Valentové je základem dobré plánování. Každý večer sedí nad diářem, a dává dohromady školu a kroužky svých dětí, práci, tréninky, taneční. A když přijde krize, vždycky se najde něco, co pomůže. Nebude překvapením, že u Jany je to většinou tanec.    

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.