Jan Kanyza připravil steak dvou pepřů

Do rozhlasové kuchyně vstoupil herec a malíř Jan Kanyza. Miluje prý masové steaky, takže si pro nás připravil recept na jednu hovězí "klasiku" - steak se dvěma druhy pepře.

Když ho obalovali slaninou a pepřili, dozvěděli jste se, jaká jídla si Jan dopřává na chalupě v Krkonoších, jaká ve Francii a jaká po divadelním vystoupení. Prozradil něco ze svého malířského umění a položili jsme mu i několik otázek z gastronomické historie.

Markéta Sokolová vám prozradila odkud pochází pepř a jaké jsou jeho nejrůznější druhy.

Steak na pepři:
3 pěkné silné kousky steaků z pravé svíčkové, pokud se nechcete ošidit – měly být silné aspoň 3 cm, čerstvě drcený pepř, trochu slunečnicového oleje, větší oříšek másla, pokud chcete, tak i 50 ml brandy, asi ¼ litru hovězího vývaru, 2 lžičky zeleného pepře ve slaném nálevu a jako příloha brambory s jemně nasekanou petrželkou

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.