Jan Chloupek starostoval Mladoňovicím třicet let. Knihovníkem je ještě dvakrát déle

Mladoňovice na Třebíčsku mají po třiceti letech nového starostu. Jan Chloupek předal funkci svému synovi, a ten má určitě na co navazovat.

Za poslední tři desetiletí se toho totiž v obci hodně změnilo.

O tom, co se za dobu starostování Jana Chloupka v Mladoňovicích změnilo, se může každý přesvědčit na vlastní oči. Do dálky svítí nedávno opravená kaple svatého Floriána. „Tady byl starý kamenný oltář, lavice byly sežrané od červotočů,“ říká Jan Chloupek, a ukazuje na nové vybavení kaple. Vlhké zdi bylo nutné podříznout a odizolovat. Hned vedle kaple stojí hasičská zbrojnice, kterou mladoňovičtí slavnostně otevírali v roce 2018. Na policích se tam lesknou skoro čtyři stovky pohárů z hasičských soutěží.

V muzeu jsou uložené originální korouhve, se kterými místní chodili na poutě do Rakouska

Mladoňovice mají i své muzeum. „Máme tady hromadu materiálu, které jsem posbíral za své působení, tak jsem měl obavy, aby to nepřišlo do sběru,“ říká Jan Chloupek, a odemyká kovanou mříž expozice. Uvnitř v jedné místnosti je uložená snad celá historie obce. Ve vitrínách leží archeologické nálezy, fotografie a listiny. Na zdech jsou obrazy a fotografie z běžného života Mladoňovic. Mezi nejvzácnější exponáty patří korouhve, se kterými chodili obyvatelé Mladoňovic na poutě do Mariazell.

V knihovně Jan Chloupek pracuje od svých šestnácti let

Jan Chloupek starší nejradši sedává v obecní knihovně. Vedl ji i během svého starostování, a vede ji stále. Otevřeno má každou neděli. „Já jsem tady začínal v šedesátém roku, byl jsem mladej knihovniček,“ říká s úsměvem Jan Chloupek, a ukazuje na ocenění, pověšená na zdi knihovny. Ta nejstarší jsou ze šedesátých let, nejnovější je titul Knihovna Vysočiny 2012.

Kromě knihovny se Jan Chloupek věnuje i obecní kronice, je dobrovolným hasičem, a členem honebního společenstva. Říká, že po odchodu z postu starosty se určitě nudit nebude.

Spustit audio