Jak ulovit krokodýla? Zapomeňte na vrhací síť nebo na oko, nejlepší jsou holé ruce

20. duben 2017

Herpetolog Václav Gvoždík objevil sto let zapomenutý druh krokodýla. V jeho existenci doufal pět let, od doby, kdy ho v Kongu spatřil úplně poprvé. Tehdy měl možnost vidět vedle sebe zapomenutého a znovuobjeveného krokodýla konžského a krokodýla čelnatého, se kterým je staronový druh nejčastěji mylně zaměňován. Teprve letos se Václavu Gvoždíkovi podařilo do Konžské pánve vrátit a svoje přesvědčení potvrdit.

Do Afriky se mladý vědec zamiloval už před dvanácti lety, tehdy propadl zájmu o obojživelníky a plazy Afriky. „Začal jsem tam pravidelně jezdit, vždycky mě lákala Konžská pánev, oblast rozsáhlých deštných lesů v centrální Africe, navštívit se mi ji povedlo v roce 2012, to jsem se vypravil do Konga hlavně za studiem obojživelníků, ale úplně náhodou jsem objevil toho znovuobjevovaného krokodýla konžského,“ vyprávěl vědec působící ve Studenci na Třebíčsku v Dobrém dopoledni.

Nepředpokládal jsem, že bych měl takové štěstí odhalit nového krokodýla

„Tehdy v roce 2012 to byla opravdu náhoda, bohužel nebo naštěstí, ty krokodýly mi domorodci přinesli zabité, oni je tam běžně loví, což ale pro ten objev bylo klíčové. Hned jsem si všiml jistých rozdílů, ale jelikož jsem nepředpokládal, že bych měl takové štěstí odhalit nového krokodýla, tak jsem si to tehdy v terénu neuvědomoval a zjistil jsem to až po návratu domů studiem fotografií, které jsem v terénu udělal,“ líčí neuvěřitelnou náhodu Václav Gvoždík, který pracuje v Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, v pobočce, která má sídlo ve Studenci na Vysočině.

Václav Gvoždík, herpetolog

„Pamatuju si dodnes, co jsem cítil. Bylo to pozdě v noci, přepadlo mě neuvěřitelné vzrušení. Uvědomil jsem si, že ty rozdíly jsou významné natolik, že by to nejspíš měly být dva druhy. Hned jsem si uvědomil, že z Konga byl před sto lety popsaný jistý krokodýl, který byl posléze zrušený a byl zneuznaný jakožto platný druh, víceméně zapomenutý a sjednocený s krokodýlem čelnatým,“ vzpomíná Václav Gvoždík.

Jak se loví krokodýl? Nejlépe holýma rukama

Před výpravou do Konga letos v lednu byl Václav Gvoždík co do výzkumu krokodýlů v podstatě začátečník. Musel tedy s kolegy zjistit, jak se vůbec takový krokodýl loví. „Objednali jsme vrhací síť, která se nakonec neosvědčila, zvažovali jsme odchyt do oka, i takovéto věci jsme museli před odjezdem řešit. Nakupovali jsme kvalitní svítilny, protože na krokodýly se musí v noci. Všechny naše noční terénní lovy byly závislé na kvalitním světle,“ vypráví Václav Gvoždík.

Krokodýl konžský

Krokodýl konžský patří k nejmenším krokodýlím druhům na světě. Dorůstá velikosti okolo metru a půl, maximálně dvou metrů. „Tohle je velikost, kdy se dá krokodýl chytat ještě do ruky. Krokodýla uvidíte z dálky díky tomu světlu, jim se lesknou oči, světlo z očí se odráží červeně. Takhle ho detekujete na vzdálenost patnáct dvacet metrů. Chvíli vyčkává, máte pět deset vteřin se k němu co nejrychleji a zároveň nejtišeji dostat, skočit na něj a chytit ho za hlavou. U těch větších zvířat je dobré ho zakleknout. Většinou jsme chytali v mělké vodě nebo na břehu,“ popisuje způsob odchytu krokodýlů.

Krokodýl konžský si zaslouží být uznán jako samostatný druh

Ulovené krokodýly ve dne fotografovali pro další morfologické analýzy a odebírali vzorky tkání pro genetické analýzy. „Osvědčilo se nám uštípnout malinký kousek prstu, jako byste ustřihla záděru, takže nic dramatického pro ty krokodýly,“ ujišťuje herpetolog Václav Gvoždík.

Teď už jen zpracovat vzorky a dokázat odborné veřejnosti, že krokodýl konžský si zaslouží být uznán jako samostatný druh.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.