Jak konzumovat vánočku? Můžeme ji lámat jako chléb, ukusovat, ale nemažeme celý plátek džemem
Blíží se Vánoce. Jak se správně obléci slavnostně k vánoční domácí tabuli, radí náš expert na etiketu, Ladislav Špaček.
Vánočka je něco vzácného. Dopřáváme si ji tradičně jednou za rok. Když vánočku položíme na stůl v celé své kráse, měla by ji hospodyně nakrájet a naservírovat na talířky ostatním hostům.
Hosté mají několik možností, jak s ní naložit. Mohou si vánočku lámat jako chléb, k tomu popíjet kávu, čaj nebo čokoládu a vychutnávat si jednotlivé kousky. Není ale nic proti ničemu, kdybychom vánočku ukusovali.
Pak ovšem existuje ještě možnost, že bychom si vánočku mohli ozvláštnit třeba džemem. V takovém případě bychom měli vánočku lámat a džemem si mazat jednotlivé kousky. Namazat vánočku celou je velmi nezvyklé, komplikované a riskantnější, než když si ulomíme jednotlivé sousto, mázneme a vložíme do úst.
KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ
Ladislav Špaček
Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.
Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.
Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.