Malé, velké i zabalené. Čokoládové bonbóny se podávají také na rautech. Jak je správně jíst?

1. prosinec 2024

Jste ve společnosti a na rautu v misce vidíte lahodné pralinky nebo čokoládové bonbóny. Zcela jistě je berete po jedné, ale co když jsou zabalené? Radí mistr etikety.

Bonbóny jsou naprosto běžná pochoutka, kterou podáváme obvykle na úplné finále jakéhokoliv stolování. I na královských banketech se po dezertu podává káva a pak ještě čokoládové bonbóny, čemuž se říká ‚petit food‘. Pokud je podáváme v rodině, přibližujeme se tím královským hostinám.

Bonbóny mohou být balené, jako třeba Ferrero Rocher nebo Raffaello. Pak je musíme nejprve rozbalit a obal někam odložit. Na to by vždy měla obsluha pamatovat včas. Ten, kdo připravuje slavnostní tabuli doma, by měl myslet i na to, že bude zapotřebí odkládacího talířku.

Na velikosti záleží

Potom přichází ona slavnostní chvíle, kdy bonbón vložíme do úst. Záleží na tom, jak je velký. Některé bonbóny jsou velké opravdu dost.

Mozartovy koule je lepší vždy raději rozkousnout na půl, než abychom je vložili do úst celé a další čtyři nebo pět minut se je pokoušeli zpracovat a polknout. Ale co mezitím s druhou polovinou? V prstech by se mohla začít rozpouštět. Proto bychom měli mít po ruce talířek, na který si bonbón odložíme. Poté, co zpracujeme první polovinu, vezmeme z talířku druhou a pustíme se do ní.

Lepší jsou bonbóny, které jsou natolik malé, že je vložíme do úst celé a nemusíme přitom se zabývat druhou polovinou.

KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio