Jak bezpečně dovézt jídlo na podnosech do prudkého kopce? V pelhřimovské nemocnici jezdí traktor

19. březen 2019

Areál pelhřimovské nemocnice se rozkládá vlevo od silnice při výjezdu z města směrem na Jihlavu. Každý, kdo tudy někdy jel, ví, že je to pořádný kopec.

A teď si představte, že byste měli do takového svahu vozit nejen ležící pacienty, ale třeba i obědy na podnosech. Jak to udělat, aby se polévky nevylily? Řešení existuje.

Speciální valník

Vždy před polednem je z areálu pelhřimovské nemocnice slyšet rachot jedoucího traktoru. Co dělá traktor v nemocnici? Ukázalo se, že právě on je řešením problému s velkým převýšením mezi jednotlivými pavilony. Za traktorem je připojený speciální vozík, který pomocí hydrauliky vyvažuje nerovnosti.

I tak je ale třeba jezdit velice opatrně. „Musíte pomalu, na obrubník nemůžu vjet, protože bych vylil polívky a všude by mi nadávali,“ říká řidič traktoru pan Čech. Za jeden den se musí otočit několikrát. Vždy zacouvá k budově stravovacího provozu, hydraulika vozík zvedne na úroveň rampy, a z kuchyně vyzvedne kontejnery plné podnosů s jídlem. „Tenhle systém vznikl v roce 1994, kdy byla postavena budova stravovacího provozu, a bylo potřeba se vypořádat s tím převýšením,“ říká technický náměstek pelhřimovské nemocnice Petr Adam.

Traktor za den rozveze tři sta podnosů s jídlem

Řidič traktoru sám ani neví, jaké jídlo právě veze. „To je podle diet, opravdu nevím,“ usmívá se, a tlačí do přívěsu kontejner s nápisem Dětské oddělení. O jídle má přesný přehled vedoucí oddělení léčebné výživy a stravování Lenka Kamírová. „Jsou to zapečené brambory, dobré kuřecí masíčko, jsou tam fazolky,“ říká s úsměvem. Za den v kuchyni uvaří přibližně tři sta jídel pro pacienty, k tomu pak ještě zaměstnanecké obědy.

V plánu je stavba nového pavilonu. Jídlo se bude převážet nadzemními spojovacími krčky

Systém rozvozu jídla po areálu pelhřimovské nemocnice by se mohl brzy změnit. „Plánujeme projekt, který by nám postavil nový pavilon,“ říká tisková mluvčí nemocnice Petra Černo s tím, že nový pavilon bude s lůžkovou budovou a stravovacím provozem propojený nadzemními spojovacími krčky.