Já to ale opravdu nečekal, říká dojatý vítěz krajské soutěže Živnostník roku Stanislav Ježek

7. říjen 2013

V pondělním Tandemu byl hostem Stanislav Ježek, jehož firma montuje klimatizace, a který letos získal ocenění Živnostník roku Kraje Vysočina. K účasti v soutěži ho vyzvala Hospodářská komora. Zapojil se, a zvítězil. Když s dojetím přebíral cenu, říkal upřímně, že vítězství nečekal. Šel si spíše na slavnostní předávání poslechnout, kdo jsou další finalisté.

„Jsem původem strojař, a kdysi jsem učil sváření elektrikou, plamenem. V té době byly dílny vybavené jen jednoduchým systémem provětrávání, a to mě trápilo. Tam, kde se svářelo plamenem, tak tam nám vypalovali kyslík, tam, kde elektrikou, tak se buď odvětral veškerý vzduch i teplo, nebo tam nebylo vidět. A tak jsem jezdil po veletrzích, a zaujala mě klimatizace,“ přibližuje počátek svého podnikání v oboru klimatizace Stanislav Ježek.

Na začátku 90. let minulého století byla klimatizaci v naší zemi něco nevídaného, nebyla v domácnostech, podnicích, autech. „Jen když si někdo přivezl ze západu luxusní káru, tak tam byla. Jinak spíš jen pro přístroje, ne pro obyčejné smrtelníky,“ vzpomíná Živnostník roku Stanislav Ježek.

Tehdy si museli zákazníky tzv. vychovávat, přesvědčit např. firmy, aby klimatizaci chtěly. Dnes už je situace úplně jiná, klimatizace se stává běžnou součástí našeho života. „Kdo jednou zkusí, už nechce jinak. Např. při koloně na dálnici, v červenci, kdy praží slunce, je to v neklimatizovaném autě hodně nepříjemné,“ říká Ježek.

Jeho firma dnes montuje klimatizace po celém světě, např. i v Kuvajtu nebo Afghánistánu. „Tam jsou obrovské teplotní rozdíly, ráno v devět je tam dvacet stupňů, odpoledne ve dvě čtyřicet, ve čtyři už se honem oblékáte, a v noci je tam i mínus pět. Tam je klimatizace na udržení stálé teploty opravdu nezbytnost,“ dodává čerstvý držitel ocenění Živnostník roku Kraje Vysočina.

Do soutěže se Stanislav Ježek přihlásil na základě výzvy Hospodářské komory. Dostal se mezi deset finalistů. „Jak každý při přebírání cen říká, že to nečekal, tak já to opravdu nečekal. Říkal jsem si, mám volno, půjdu si tam sednout. A když pak přečetli moje jméno, nevěřil jsem tomu,“ říká s dojetím Stanislav Ježek, který se zúčastní i celostátního kola soutěže Živnostník roku letos 4. prosince.

Spustit audio