Inkontinence není nemoc ale příznak

29. únor 2016
Dobré odpoledne

Močová inkontinence neboli neovladatelný únik moči trápí snad každou druhou ženu. Je to nepříjemné i obtěžující. Ale není to nemoc. Jedná se o příznak. „Je celá řada jiných onemocnění a chorob, v jejichž důsledku, může k tomu úniku moči dojít,“ řekl v rozhovoru lékař Radek Fiker.

Inkontinencí trpí ženy po porodu. Může za to také zvedání těžkých věcí, ale i řada nemocí jako je cukrovka či požívání některých medikamentů. Dalším faktorem je stres. „Stres patří mezi nejčastější příčiny, ze všech těch druhů. Tvoří 50 procent,“ zmiňuje gynekolog. Proto byste se měli vyhýbat stresovým situacím. Pokud se problémy objeví, nepodceňujte je a poraďte se s odborníkem.

Léčba

Lékař by vám měl vždy nabídnout vhodnou možnost případně zmínit několik alternativ a popsat postup léčby. V některých případech pomůže cvičení a celkové posílení pánevního dna, v jiných léky nebo operace, která není nijak náročná. „ V dnešní době je operační léčba ta nejefektivnější. Rozhodně by se s ní ale nemělo začínat,“ zdůraznil Radek Fiker. Zaškolený fyzioterapeut by vás měl nejdříve vyšetřit, zjistit příčinu a doporučit, jak zpěnit korzet. Dobré je tedy začít cvičením, popřípadě i léky.

Prevence

Vyvarujte se stresu a přetěžování pánevního dna. Pokud to nejde, posilujte jak pánevní dno i celý tělový korzet. „Můžete začít podle brožurky, ale ten obrázek vám neřekne, jestli cvičíte správně,“ dodává Radek. Proto zahoďte stud a navštivte gynekologa, u mužů je to urolog. Včasná návštěva totiž tento nepříjemný příznak vyřeší nebo předejde dalším komplikacím.

Spustit audio