I v malé koupelně můžete udělat velké změny

26. květen 2016
Dobré odpoledne

Rekonstrukce koupelny je velký zásah do celého bytu. Navíc se musíte pár dní obejít bez sprchy nebo vany. Abyste si mohli říct, že to za to stálo a výsledkem je funkční a moderní koupelna, dejte na doporučení Ivy Syrovátkové z koupelnového studia. „Úplně na začátku je důležité si uvědomit, k jakému účelu by měla být koupelna určená,“ říká.

„Kolik osob ji bude používat, jaké mají hygienické návyky, zda bude sloužit pouze k osobní hygieně nebo také k relaxaci, či naopak jako prádelna. Důležité také je, jestli budou koupelnu používat malé děti,“ dodává Iva Syrovátková.

Vana nebo sprchový kout

„Dispozice už dnes nehrají roli. Protože v nabídce jsou i vany menších rozměrů. Kdo namísto relaxační koupele upřednostňuje úspornější, rychlejší a praktičtější způsob hygieny, zvolí určitě sprchový kout. Nabízí se i elegantní řešení v podobě vany se sprchovou zástěrou. I ve vaně si pak můžete dopřát sprchování s velkou stropní sprchou nebo s masážním panelem,“ doporučuje host.

Sloučit koupelnu s toaletou nebo raději ne

„Tuto otázku často řeší i ti, kteří staví nové obydlí. V bytech nebo domech, kde je k dispozici ještě jedna samostatná toaleta, nemusí nastat problém. Když je v koupelně, kterou používá více osob jediný kloset, většinou se brzy ukáže, že nešlo o nejšťastnější řešení,“ upozorňuje Syrovátková. Přesto pokud někdo upřednostní toto řešení, host doporučuje toaletu oddělit aspoň diskrétní zástěnou.

Při rekonstrukci zkuste využít i pár zlepšováků

„V ranní špičce oceníme koupelnu s dvoj-umyvadlem. Sprchový kout bez vaničky s designovým odtokovým žlábkem nám dává větší prostor k rozletu při relaxaci. Dále jsou to volně otevřené sprchové kouty bez dveří, na které nemusí rezignovat ani v malé koupelně a dají se složit ke stěně. Termostatické baterie s možností nastavení optimální teploty a prostorově nenáročná bidetová sedátka s integrovanou sprchou,“ vyjmenovává Syrovátková.

Spustit audio