I při hře na housle je možné zpívat, chce to jenom natrénovat, říká hudebnice Pavlína Pulicarová

30. květen 2024

Pavlína Pulicarová je houslistka a zpěvačka, působí v jihlavské Filharmonii Gustava Mahlera, zpívá ve vojenském uměleckém souboru Ondráš, učí na Základní umělecké škole v Jihlavě hru na housle, umí hrát na kytaru, ukulele a kalimbu a už brzy ji diváci uvidí taky v Horáckém divadle v Jihlavě.

Před čtyři lety Pavlína Pulicarová úspěšně odmaturovala na jihlavském gymnáziu. Přesto ve středoškolských studiích pokračovala dál a na Janáčkově konzervatoři v Brně úspěšně složila maturitu z hry na housle. Jejím vysněným hudebním nástrojem v dětství byl klavír.

Pavlína Pulicarová kromě hry na housle, kytaru a ukulele ovládá i kalimbu

„Já jsem od školky hrála na flétnu a ráda jsem zpívala. A ve druhé třídě jsem prý přišla domů s tím, že paní učitelka říkala, že hezky zpívám a že jestli bych se nechtěla věnovat v hudbě. Mamka se tehdy podívala na stránky ZUŠky a zjistila, že ten den byl poslední den, kdy se konají talentové zkoušky, takže mě sebrala a šly jsme na talentové zkoušky,“ vzpomíná mladá hudebnice. „Předtím se mě ptala, na jaký nástroj bych tam chtěla jít. Tak jsem jí říkala, že klavír, že to je můj velký sen. Na to mi bylo řečeno, že je moc drahý a velký a nikam by se nevyšel a tak jestli nechci zkusit housle,“ usmívá se Pavlína Pulicarová.

Klavír si jako malá vybrala proto, že ráda zpívala a přišel jí jako nejlepší doprovodný nástroj. Přesto, že nakonec skončila u houslí, zpěvu se nevzdala. „Určitě se dá hra na housle a zpěv spojit, je to trošku náročnější, člověk se k tomu taky musí trošku vytrénovat, ale jde to,“ směje se.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio