Startuje legendární závod Tisíc mil československých, za jeho vznik vděčíme pádu rychlostních limitů

12. červen 2024

Historie legendárního závodu Tisíc mil československých sahá až do roku 1933. Letos připomene významné jubileum – 90 let od nejslavnějšího závodu „Mílí“ v roce 1934.

Už samotný název závodu Tisíc mil československých jasně říká, o čem závod byl. „Jednak, že tehdy jsme byli Československo, protože se to jelo za první republiky a tisíc mil byl vlastně přepočet kilometrů, takže byl dlouhý zhruba 1600 kilometrů. Což se vlastně v naší republice ujet nedalo, ani v té československé, takže byl to závod Praha-Bratislava a to se ještě muselo jet několikrát,“ vysvětluje zástupce Veteran Car Clubu Praha Tomáš Hušek.

Závod začal v roce 1933, pokračoval v roce 1934 a 35. Vznikl i proto, že u nás byly zrušeny rychlostní limity. „Předtím by se ten závod jet nedal, protože v obci pro zajímavost se dalo jezdit 15 kilometrovou rychlostí, mimo obec 45 kilometrů v hodině. Takže nic takového nebylo možné uspořádat a právě v roce 1932 padly tyto limity, kdy v obci bylo stanovené 35 kilometrů v hodině a to bylo jediné omezení,“ připomíná zajímavou historii Tomáš Hušek.

Mimo obce rychlostní omezení platilo jenom pro nákladní automobily a autobusy. Osobní vozy mohly jezdit bez omezení.

Jaký bude letošní závod, a mnohem víc o historii si poslechněte v rozhovoru.

Spustit audio