I nevidící pejsek chodí rád ven a hraje si s ostatními psy, jen musí dobře znát svou trasu

14. říjen 2021

„Tady jdeme. Čekej! Šikovná!“ chválí Jana Hosová fenku Holly, která je na vodítku a opatrně přechází silnici.

Až na druhé straně silnice se uvolní a radostně běží po své známé trase na trávě mezi domy u jihlavského pivovaru.

Pašák Vysočiny 2019

Holly je kříženec z útulku Psí štěstí. Jaký měla začátek života na Slovensku, nikdo neví, ale zřejmě následkem těžkých začátků přišla po roce u majitelů o zrak. Přesto si zcela získala srdce svých páníčků – Jany Hosové a její rodiny, a také zvítězila v roce 2019 v anketě Českého rozhlasu Vysočina Pašák Vysočiny.

Čtěte také

Holly je šťastný a spokojený pejsek, i když nevidí. Léto tráví na chatě, kde může na oploceném pozemku běhat i bez vodítka, ve městě ji musí majitelka hlídat a potáhnutím vodítka na jednu nebo na druhou stranu upozornit, když je třeba obejít nějakou překážku. Holly už také rozumí důležitým slovům strom a lavička. „Do té lavičky už párkrát narazila, tak už ví, že ji má obejít,“ směje se majitelka.

Při venčení si ráda hraje, běhá dokolečka a vrčí. Takhle si hraje i s psími kamarády, které na trase potkávají. Reaguje na ně radostně, i když nevidí. „Ona sice hrozně vrčí, ale každý ví, že je hodná, tak si spolu hrajou. A je moc šikovná, všechno to skvěle zvládá. Lidi mi někdy ani nevěří, že je slepá,“ říká s láskou paní Jana.

Dvě kočky

V domácnosti přibyly za poslední dobu i dvě kočky. „Snáší se dobře. Kočky byly sice nejdřív nedůvěřivé, chodily kolem ní obloukem, ale ona je nekonfliktní, tak už si zvykly, a je to bez problémů.“

Holly, Pašák Vysočiny z roku 2021

Jak se měli po výhře v anketě Pašák Vysočiny? „Vysloveně život nám to nezměnilo, ale určitě usnadnilo, minimálně jsme si mohli koupit krásný nový pelíšek a trochu dobrot. Taky jsme nějaké ty poukázky rozdali ostatním pejskům, aby se taky měli dobře. Holly po výhře říkali mediální hvězdo, hodně dlouho jí tak říkali, a někdy ji poznávali i cizí lidé na ulici,“ přiznává Jana Hosová.

Spustit audio