I menší chov slepic pokryje průměrnou rodinnou spotřebu vajec

29. září 2016
Dobré odpoledne

Mít zdravá a domácí vejce není žádný problém. Jen to chce jednu maličkost. A to slepice. Jak založit takový chov přišla do poradny Regionu říct Iveta Prombergerová z Českého svazu chovatelů Bohdalov. Slepice můžete dokonce chovat i na balkoně v bytovce. Je potřeba ale zvolit vhodné plemeno.

„Jsou lidé, kteří slepice v paneláku chovají a jsou plemena, která jsou vysloveně malinká. Vousáčci váží kolem půl kilogramu,“ říká host. I tak zřejmě chov slepic v paneláku bude jen okrajovou záležitostí.

Průměrné rodině stačí 5 až 6 slepic

Průměrná spotřeba vajec je v Česku 259 na jednoho člověka ročně. Středně těžká plemena snesou zhruba 180 až 200 vajec ročně. Průměrné rodině tak stačí 5 až 6 slepic. Jedno hnízdo pak stačí zhruba pro 3 slepice. Chov pro běžnou rodinu tak nemusí být ani příliš rozsáhlý a nezabere na zahrádce nebo na dvorku ani příliš místa. Pokud slepice chováme jen pro vejce, nepotřebujeme ani kohouta.

Hnízdo udržujte čisté

Aby slepice nesnášely vejce kdekoliv, je potřeba jim vytvořit kvalitní hnízda. Musí být čistá, s dostatečnou podestýlkou a nesmí v nich být paraziti. „Parazity můžeme poměrně snadno zjistit, třeba čmelíky. Když se na noc do hnízda umístí dutá lepenka, tak oni na ni nalezou a ráno vidíme, co v tom hnízdě je,“ upozorňuje host.

Pozor na rozklobávání vajec

„Sama slepice s rozklobáváním nezačne. Většinou je k tomu nějaký podnět. Takže bychom slepicím neměli dávat mokré skořápky z vajec. Nebo dbát na to, aby v hejnu nebyly takové slepice, které snáší vajíčka s tenkou skořápkou a ta potom praskne, jakmile na ni šlápne. Pak se to slepice velmi snadno naučí a učí se to jedna od druhé,“ upozorňuje Iveta Prombergerová.

Spustit audio