I andělé se mohou zamilovat. Ten měřínský se letos dokonce oženil.

17. prosinec 2013

Před deseti lety seděl Ivo Horák s kamarády z Měřína v hospodě, a přemýšleli, co podniknout na Štědrý den. Bylo 22. prosince. O dva dny později se Ivo přestrojil za babičku, kolegové za Svatou rodinu, a Měřínský Živý Betlém byl na světě. Tehdy se na něm podílelo osm lidí, letos, při jubilejním desátém ročníku, jich je téměř stovka.

„Kamarádovy rodiče mají zvířata jako výzdobu na zahradě, tak jsme si je vypůjčili, vyhledali jsme pána, který má ovečky, a bylo to,“ vzpomíná Ivo Horák na první ročník živého Betlému v Měříně, od kterého si rozhodně neslibovali další pokračování. Další rok živý Betlém vynechali, a Měřínským chyběl. A tak se od roku 2005 pokračuje nepřetržitě až dodnes.

Tereza Motyčková působí v kapele, která Betlém doprovází. Hudebníci nacvičují už od září, některé texty si vymýšlejí sami. Herci začínají zkoušet koncem října.

„Máme i živého Ježíška, ale někdy je problém miminko sehnat, u večerního vystoupení už bývá zima, a rodiče mají obavy, aby dítě nenastydlo. Navíc, téměř nikdy nevydrží miminko celou dobu spát, jednou se nám stalo, že tolik plakalo, že jsme ho museli odnést k rodičům, a nahradit ho panenkou,“ říká Tereza Motyčková.

Ani s živými zvířaty to není jednoduché.
Tereza vypráví: „Koně bývají divočejší. Ale jinak jsou zvířata moc hodná, spolupracujeme už několik let s jednou chovatelkou, na kterou se můžeme spolehnout. Jednou nám kamerunské kozy ale přeskočily plot, a celý den jsme je po Měříně naháněli, aby byly na vystoupení zpátky v ohradě.“ Letos budou v Měříně i dva velbloudi.

V měřínském Betlémě občas mezi účinkujícími přeskočí i jiskra.
Ivo Horák s úsměvem dodává: „Mezi Marií a Josefem sice ne, ale letos si náš anděl vzal prostou ženu z lidu.“

Protagonisté Měřínského Živého Betlému tráví Štědrý den „na place“, první představení je v deset dopoledne, druhé v půl deváté večer. Mezitím stihnou sváteční večeři, Ježíšek u nich naděluje až o den později. Pro většinu lidí z Měřína a okolí už je ale živý Betlém vánoční tradice, která k nejkrásnějším svátkům v roce neodmyslitelně patří.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.