Hypotéka je jediný smysluplný typ úvěru, tu reverzní bychom ale měli důkladně zvážit

26. leden 2023

Před každou půjčkou je potřeba zvážit, na co peníze potřebuji. Zhodnotit, kolik peněz zaplatím navíc na úrocích a poplatcích a jakou hodnotu za ně dostanu. Hypotéky, úvěry a půjčky byly tématem čtvrtečního rozhovoru Hely Dvořákové s finančním poradcem Josefem Šimonem.

„Pokud to bude s typicky nějaká nebankovní půjčka na spotřební záležitosti typu televize nebo dovolená, tak bych opravdu zvažoval, jestli skutečně je nutné takovou věc pořídit,“ vysvětluje Josef Šimon.

I když chceme svým blízkým udělat radost, penězi které si půjčíme, krátkodobě zvýšíme svůj příjem, ale pak budeme se dlouhou dobu splácet a zaplatíme něco navíc. Hypotéka tak podle Šimona zůstává jediným typem úvěru, který je smysluplný. „Protože za ten získáváte protihodnotou nějakou nemovitost, která obecně v čase nikdy hodnotu neztrácí,“ říká finanční poradce.

Reverzní hypotéky

Existují i reverzní hypotéky, jde produkt, který k nám přišel docela v nedávné době ze zahraničí. „Když vlastníte nemovitost, dáte ji do zástavy a získáte se za to určitou částku v podobě buď doživotní renty, anebo jednorázové částky,“ vysvětluje princip reverzních hypoték Josef Šimon. Po úmrtí vlastníka, přechází nemovitost na společnost, která hypotéku poskytla. A ta získá peníze prodejem nemovitosti. Na českém trhu zatím tento typ hypoték nenabízí žádná banka. „Vždycky, když máte úvěr od nějaké soukromé nebankovní společnosti, tak jako dlužník budete tahat za ten menší konec,“ varuje před podobným typem finančních závazků Josef Šimon.

Jak může reverzní hypotéka zkomplikovat život vašim dětem a vnoučatům, si poslechněte v rozhovoru.

Spustit audio

Související