I malá půjčka vás může dostat do velkých problémů

8. prosinec 2016
Dobré odpoledne

Reklama, letáky a neodbytní prodejci před Vánocemi útočí víc, než obvykle. A ne vždycky nám na všechny dárky zbyde dost peněz. Jak se nedostat do rukou exekutora kvůli nezodpovědné vánoční půjčce, přišla do poradny Regionu říct Alena Hostašová z Občanské poradny v Moravských Budějovicích.

Největší problém je v tom, že si lidé smlouvy nečtou. Neznají pak podmínky, za jakých můžou od smlouvy odstoupit, neznají úroky. „Někdy se i stane, že neporozumí textu a stydí se to přiznat,“ říká host. Je potřeba si důkladně pročíst celou smlouvu, včetně malého a nenápadného textu. A nikdy není nutné smlouvu podepisovat ihned.

Co je psáno, to je dáno

Jednou z fint u spotřebitelských úvěrů je to, že prodejci zákazníkovi řeknou, že se nic neděje, když nebude moci krátkodobě zaplatit. Ale věřitelé za opožděné platby účtují nemalé pokuty. Navíc mohou nechat částku vyšplhat na vyšší hodnotu a pak ji začít po dlužníkovi vymáhat. Malým písmem pak bývají uvedené i další pokuty, například za předčasné ukončení smlouvy a podobně.

Každá smlouva má jiné podmínky

„Je důležité podívat se na to, jaká jsou ve smlouvě procenta, jaké jsou poplatky za nedodržení lhůty splácení a další poplatky, které vůbec souvisí s tou půjčkou. Každá půjčka má úplně jiná pravidla. Často se v poradně setkáváme s tím, že sousedka někomu říkala je to tak a tak. Takhle to opravdu není,“ upozorňuje Alena Hostašová. Rozhodující je, co máte ve smlouvě.

Pozor na půjčky sjednané přes telefon

„Půjčky sjednané přes telefon jsou platné, říká se jim distanční půjčky. Pokud bychom takovou smlouvu po telefonu uzavřeli, tak i tady platí 14 denní lhůta, kdy od smlouvy můžeme odstoupit,“ říká Hostašová. Nebezpečí je ale v tom, že lidé si někdy ani neuvědomí, k čemu se přes telefon zavázali. Proto si dejte pozor, jaké údaje do telefonu poskytujete.

Spustit audio