Hygienici permanentně sledují sedmnáct vodních ploch

18. červenec 2014
Dobré odpoledne

K létu patří koupání a koupání v přírodě má své neopakovatelné kouzlo. Ovšem ne každá vodní plocha je ke koupání vhodná. „Ideální je sledovat naše internetové stránky, kde jsou pravidelně aktualizované informace o vodních plochách,“ říká na úvod páteční host Milan Brychta z Krajské hygienické stanice.

Hygienici sledují celkem 17 vodních ploch, jde o rybníky a nádrže, které jsou mezi lidmi neoblíbenější. Rádi se koupeme také v lomech, kde je většinou čistší voda. „Sledujeme jeden lom a to v Horní Cerekvi. V lomu skutečně čistší voda je, protože tam zpravidla nejsou ryby a voda má díky spodním pramenům samočistící schopnost,“ dodává Milan Brychta.

Co se čistoty vody týká, základním testem, který může udělat každý, je test čistoty respektive průhlednosti vody. „Voda, která je tak do půl metru průhledná, je ještě vhodná ke koupání. Dalším problémem mohou být sinice. Také se dají poznat pouhým okem. Opatrně vlezete do vody, a pokud se vám kolem nohou objevují zelené částečky, tak tam patrně jsou,“ vysvětluje dále hygienik s tím, že sinice bychom neměli ze sebe stírat, ale osprchovat se.

Informace o vodních plochách na Vysočině naleznete zde: http://www.khsjih.cz/koupaci-plochy/vypis-aktualnich-informaci.php

Spustit audio