Humpolec čeká velké autobusové stěhování. Nové nádraží začne fungovat 5. listopadu

30. říjen 2018 10:30

Je o dvě třetiny menší a zvládne stejný počet cestujících. Tak mluví provozovatel – firma ICOM Transport – o novém nádraží v Humpolci.

„No, myslím si, že jeto pěkný, akorát mám obavy teda o ten přechod. Nevím, jak bude ještě zajištěný. Teď třeba jsme sem šli s mužem a auta jezdí, nepustí nás. Proti tomu starému, to se nedá srovnat,“ říkají manželé Cíznerovi z Humpolce. Přišli se podívat na nové autobusové nádraží.

Přímo u své pobočky ho vybudovala dopravní společnost ICOM Transport.

„Tady je potom možný další výstup. Prostor má nějakou rezervu, když by ten provoz v určitém čase byl hustší, tak ta rezerva tady je. Rozšířili jsme silnici, to znamená, že když autobus zastaví, ostatní autobusy plynule pokračují okolo,“ vysvětlila předsedkyně představenstva ICOMu Kateřina Kratochvílová. Nádraží se podle ní poradí i s tou největší dopravní špičkou.

Zázemí pro cestující

Proti původnímu přitom zabírá jen třetinovou plochu. Má deset zastávek a dvě výstupní. Cestující ale spíš ocení to, co na ně čeká uvnitř terminálu.

Autobusové nádraží, Humpolec

„Tady jsou informace, stále přítomný pracovník, kontakt s cestujícími, myslím, že je dobře vyřešen,“ dodává uvnitř haly generální ředitel firmy Zdeněk Kratochvíl.

Prostory pro zaměstnance

Kromě informací nechybí toalety, bufet, úschovna zavazadel nebo pohodlná čekárna. O odjezdech a příjezdech autobusů informují digitální a interaktivní panely. Moderně je ale vybavená i ta část, kam cestující běžně nepřijdou.

„Tady jsou dispečeři. Zase vidí na perón, vidí, co se tam děje. Tady na obrazovce mají všechny spoje. Červeně se jim tam zobrazují autobusy, které mají zpoždění, nebo náhodou vyjedou mimo trasu.“

Všechno je připravené na to, aby 5. listopadu mohli spustit ostrý provoz. Podle Kateřiny Kratochvílové už zbývá doladit jen poslední drobnosti: „Chceme, aby tady nad dveřmi byl světelný nápis. Máme ještě za úkol z odboru životního prostředí vysázet čtyři sta růží.“

Autobusové nádraží, Humpolec

Velké stěhování tedy začne příští týden. V prostorách bývalého nádraží by v budoucnu mohla vyrůst obchodní zóna.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související